Abonnementsartikel

Østbroen bliver hævet 15 millimeter, så de nedslidte lejer mellem bropillerne og brodrageren kan blive udskiftet.

Storebæltsbroen er projekteret til at holde i 100 år, under forudsætning af at den løbende bliver vedligeholdt. Nu er østbroen moden til en udskiftning af de lejer, der er placeret mellem bropillerne og brodrageren, og det betyder, at brodrageren skal hæves 15 millimeter ved hjælp af store donkrafte. Det skriver Storebælt på sin hjemmeside.

Brodrageren bærer selve vejbanen og kan bevæge sig, fordi brodragerens længde ændrer sig i takt med temperaturen. På varme sommerdage er brodrageren længere end på kolde vinterdage, og det er lejerne, som ligger under brodrageren, der gør denne bevægelse mulig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lejerne blev oprindeligt monteret i 1996, og det var forventet, at de kunne holde i 25 år. Lejerne, der nu bliver skiftet, har altså holdt i 19 år, mens de øvrige lejer forventes at holde i op til otte år endnu. Det er glidepladerne inde i hvert leje der er slidt ned, og udskiftningen muliggøres af store donkrafte og stålkonstruktioner på seks ton. Arbejdet vil blive udført på udvalgte nætter og vil kun påvirke vejtransporter på over 100 tons.