Abonnementsartikel

Norske ingeniører mener, at landets vejnet, jernbanenet og bygninger har behov for 2.600 milliarder for at opnå en god standard.

Når vi snakker om Norge, er det ofte i forbindelse med ekstravagante og facinerende bygge- og anlægsprojekter, som der smides en kæmpe pose oliepenge efter. Det lader dog imidlertid til, at landet står med noget af et efterslæb, når det kommer til vedligehold af eksisterende veje, jernbanenet og bygninger. Faktisk vurderes det, at der skal hele 2.600 milliarder norske kroner til, for at billedet kan ændre sig. Det skriver mediet Byggerindustrien.

Tallene bag den markante udmelding kommer fra rapporten "State of the Nation 2015", som er udarbejdet af Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) - en pendent til det danske FRI.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som at bygge Norge på ny

På nogle områder står det værre til en andre.

- Funktionaliteten og pålideligheden er truet. Mest kritisk er det for jernbanerne, afløbsanlæg, fylkesveje(amtsveje - red.) og fængsler. De har opnået karakteren to, som betyder, at anlægget er i en dårlig forfatning. Også på sundhedsområdet er bygninger præget af forfald. Vandforsyningsanlæggene er i en sådan tilstand, at det giver øget risiko for knaphed på vand til norske husholdninger og forurenet drikkevand. Opsumeringen er, at staten er rig, mens kommunerne forfalder, lyder det i en melding fra RIF.

En del af årsagen til det store efterslæb er ifølge organisationen, at man nu ved mere om anlæggenes reelle tilstande, og at der er stigende behov og krav til kapacitet og sikkerhed - samt ændringer i klima og bosætning.

- RIF's opdagelse viser, at forfaldet er kommet så langt på så mange samfundskritiske områder, at det vil være det samme som at bygge Norge på ny, siger Liv Kari Skudal Hansteen, administrerende direktør i RIF, til Byggeindustrien.