Abonnementsartikel

Umiddelbart ligner den en ganske almindelig 100 tons larvebåndskran ? så almindelige sådan nogle nu er. Men der er andet og mere i NCC-selskabet Hercules Funderings nyerhvervelse fra tyske Liebherr.

Foruden 530 hk dieselkraft i motorrummet til at drive kranen, gemmer den store maskine på andre godter.

- Liebherr HS8100HD er en wiregravemaskine i industriserien. Den kan løfte op til 100 tons og er bygget til svær brug. Foruden det, man umiddelbart kan se, rummer maskinen også ekstra store hydraulikoliepumper, som kan føde en ekstern bruger som for eksempel en hydraulisk vibrator, en hydraulisk hammer eller andet hydraulisk værktøj. Derfor undgår man behov for at skulle medbringe ekstern forsyning i form af en power pack til jobbene, forklarer Product Manager Jan Eggert hos den danske Liebherr, Johs. Møllers Maskiner A/S.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dobbelt linetræk

- Derudover arbejder maskinen med et stort linetræk på 25 tons, som anvendes ved grab-arbejde eller ved arbejde med slæbeskovl. En almindelig 100 tons-kran har normalt et linetræk på 12 tons. HD i modelbetegnelsen står for Heavy Duty og fortæller, at maskinen er ekstra stærk i stålkonstruktionen og dermed har en lang levetid, fortæller Jan Eggert.

Hercules Fundering er NCCs afdeling for piloterings-, spunsnings- og vandbygningsopgaver. Her har Keld Petersen ansvaret for driften, og han har det fint med, at den nye kran er ankommet.

Spuns og 17 tons rør

- En maskine i den størrelse har været en mangelvare for os hidtil. Opgaven for Liebherr HS8100HD er klart defineret for det næste års tid. Den skal sætte spuns og lægge rør i Charlottenlund, fortæller Keld Petersen.

- Vi laver en ny rørledning langs Strandvejen i Charlottenlund. Der skal spunses omkring 1,3 kilometer, og der skal laves udløb i vandet. Kranen bruges til at sætte spunsen og til at lægge rørene ned. Det er solidt gods. Rørene vejer op til 17 tons pr. styk, siger Keld Petersen.