Abonnementsartikel

Den nye verdensrekord for hurtigste traktor blev opnået ved et samarbejde mellem Nokian Tyres og Valtra.

Nokian Tyres og Valtra har sat en ny verdensrekord i tophastighed for traktorer: 130.165 km/t

Det var den mangedobbelte World Rally Champion Juha Kankkunen, der kørte maskinen på et lukket motorvejs stykke i det nordlige Finland i minus grader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På Valtra T234-traktoren var monteret verdens første vinterdæk til traktorer, Nokian Hakkapeliitta TRI (440 / 80R28 151D & 540 / 80R38 167D).

- Jeg har lavet tophastigheds tests tidligere med flere biler. Dette var første gang med en traktor, og vi fik en verdensrekord med det samme. Dæk og traktor arbejdede virkelig godt sammen, selv om vejret var udfordrende, siger Juha Kankkunen.

Vinterdæk

Nokian Tyres udvidede udvalget af vinterdæk til traktorer, da Hakkapeliitta TRI blev lanceret i foråret 2014. Hakkapeliitta TRI slidbanemønster er designet til at give et kraftigt greb i snedækkede og isglatte overflader med sin store mængde af rette kanter, monteret i lameller. Kørsel ved disse hastigheder kræver et ekstremt stabilt og jævnt dæk. Nokian Tyres var den første i verden til at indføre blokmønster dæk til traktorer for over 10 år siden.

Rekord forsøget fandt sted den 19. februar, 2015 på en motorvejs stribe i Vuojärvi 20 km fra byen Sodankylä mod Rovaniemi, Finland. Den samlet længde af motorvejs striben var på 2330 meter og en 50 meters fartfælde blev indsat midt i striben.

Guinness World Records organisation definerer særlige bestemmelser for verdensrekorden for hurtigste traktor. Tiden som traktoren bruger til at køre igennem den 50 meters fartfælde måles i begge retninger. Verdensrekorden er et gennemsnit af disse to målinger. Traktoren må tage en såkaldt flyvende start, og den totale tilladte tid, man har til rådighed, for at opnå rekorden, er en time.