Abonnementsartikel

Visse mærker inden for entreprenørmaskiner vækker mere genkendelse end andre. Bliver man bedt om at nævne et norsk mærke, bliver man sandsynligvis udfordret. Men det findes. Eller det gjorde det tidligere.

Denne uges fredagsvideo handler om det norske maskinmærke Brøyt. Sikkert ikke et mærke som får de store klokker til at ringe på dansk grund, men det var engang meget anerkendt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Brøyt var et varemærke skabt af det norske firma Brødrene Søyland A/S, der senere blev til Brøyt A/S. Det blev grundlagt som "Bryne Jern og Treindustri" i 1949 af brødrene Kristian Søyland og Ingebret Søyland. De byggede blandt andet gravemaskiner, og de blev kendte for at have konstrueret Europas første gravemaskine med komplet hydraulisk kraftoverføring.

Økonomiske problemer i Brøyt som følge af andre producenters storproduktion tillod svenske Åkerman at overtage Brøyt i 1981. Der blev efterfølgende produceret under navnet Brøyt-Åkerman. Da Åkerman senere selv blev opkøbt, endte Brøyt i 1999 hos firmaet Sandvik, som fortsat ejer rettighederne til navnet, men de stoppede produktionen i 2008.

Videoen har nogle år på bagen, men den er alligevel et studie i fortidens moderne teknik.