Abonnementsartikel

Teknikken sikrer højeste præcision ved strømpeforing.

Rørcenterdagene 2015 hos Teknologisk Institut bød på en interessant præsentation fra I.S.T. Scandinavia, som viste den seneste robot-teknologi til deres Power Cut system. Strømpeforing efter no-dig-metoden er forlængst slået igennem på markedet som en økonomisk og tidsbesparende måde af forny kloakrør på, og virksomhedens avancerede fræserobotter vil fremover gøre de opgravningsfrie løsninger endnu mere præcise:

- Udfordringen er at finde tilslutningerne igen, hurtigt og præcist, når man har ført strømpeforingen ind i røret. Derfor er vores fræserobotter udstyret med en ny sensor-teknologi, så vi til enhver tid ved, hvor i røret robotten befinder sig - og i hvilken position, fortæller forretningsfører Tim Nieding, der har ansvaret for Robotic afdelingen hos I.S.T.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Præcision og dokumentation

Inden strømpeforingen føres ind, kører robotten samtlige rør igennem og gemmer de eksakte positioner i den software, der bruges til at styre processen. Resultatet er en detaljeret kortlægning af rør og tilslutninger, der bl.a. kan følges på billeder fra robottens videokamera med LED-lys. Disse optagelser og positionerne fungerer samtidig som dokumentation.

Når man har indført og hærdet foringen, for eksempel en filtslange med polyester-harpiks, sker det efterfølgende arbejde både hurtigere og mere effektivt:

- Du beder blot robotten køre hen til tilslutning nr 1, 2, 3 og så videre, hvor den fræser en åbning, så der er passage. Dette system er helt unikt, og vi er de første til at udvikle og bruge det, siger Tim Nieding.

- Vores robotter kan finde op mod 98 procent af de skader, der typisk opstår på kloakrør, og reparationerne har en holdbarhed på 30-50 år.

Miljøet stadig vigtigere

Markedet og behovet for renovering af kloakker er stort, og udviklingen peger i retning af klare politikker på området:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Politikerne skal et skridt videre og indse, at en kloak er et bygningsværk ligesom en skole eller børnehave er det. Men problemet er stadig, at kloakker er usynlige, og så er der ikke så mange stemmer i at bevilge penge til at sikre dem i forhold til at gennemføre andre projekter, siger Tim Nieding og henviser til bl.a. det tyske marked, hvor I.S.T. også løser mange opgaver.

I Tyskland har lovgivningen dog udviklet sig, så miljøhensyn i stigende grad spiller ind. Grundvandet skal beskyttes ved bl.a. at sørge for, at kloakkerne er helt tætte. Desværre er kommunerne ofte så hårdt pressede på økonomien, at de udskyder disse projekter, selv om det kan resultere i opgravninger, der er langt dyrere og mere belastende for borgerne.

- Denne problemstilling oplever vi også i Danmark, så det er vores opgave at fortælle om de klare fordele ved de nye teknologiske løsninger, vi udvikler hos I.S.T, fastslår Tim Nieding.