Abonnementsartikel

Danske Kloakmestre tager afstand fra tiltag med at trække fibernet i de eksisterende kloaksystemer.

Forleden fandt et nyt EU-direktiv, som gør det muligt at trække fiberkabler i eksisterende kloakledninger, vej til Danmark. Hos Danva, Hofor og brancheforeningen Telekommunikationsindustrien var reaktionerne meget positive, idet de nye regler angiveligt vil betyde en stor besparelse i forhold til opgravning, billigere og dermed også væsentlig mindre gener for trafikanter og borgere.

Men selv om det hele lyder ganske fornuftigt i teorien, så vil der i praksis opstå flere problemer, mener Henning Lübcke, formand for Danske Kloakmestre, som advarer mod for voldsom begejstring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det lyder besnærende at benytte det eksisterende kloaknet som hovedfærdselsåre for internettet. Jeg vil heller ikke afvise, at der kan være fornuft i løsningen i den del af kloaksystemet, der omfatter regnvandsafledningen. Men man skal altså tænke sig rigtig godt om, før man begynder at trække fibernet i spildevandsledningerne, siger Henning Lübcke.

Voldsomme kræfter

Første udfordring opstår, når der er problemer med passagen i kloakken. Det kræver typisk en spuling, og der er ikke uskyldige kræfter, som slippes løs.

- Der spules med voldsom kraft. Almindeligvis arbejdes der med 150-200 bar, og der kan sættes endnu mere tryk på, hvis der er behov for det. Det vil i mine øjne blæse et fiberkabel i stykker, advarer Henning Lübcke.

Det kunne også blive nødvendigt med en rodskæring, hvis trærødder er vokset ind i røret, og den vil heller ikke kunne arbejde, når der skal tages hensyn til et fiberkabel.

- Hvis man skyder et fiberkabel igennem en kloakledning, er det et fremmedlegeme, man lægger ned i systemet. Et kloakrør bør være så glat som muligt og uden noget, der kan opsamle ting. Og hvem skal betale gildet til reparation af fiberledningen, når slamsugermanden laver en rodskæring, eller ødelægger kablet ved en spuling af kloakledningen, spørger kloakmestrenes formand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mængden af ubesvarede spørgsmål er simpelthen for stor til at falde i svime over noget, der umiddelbart kan ligne en smart løsning. De steder, hvor fiberledningerne skal samles, vil der kunne opstå utætheder på kloaksystemet, vurderer Henning Lübcke.

Bagslag

Hvad der umiddelbart virker som store besparelser på overfladen, flytter blot udfordringerne ned under jorden. Hvordan en strømpeforing eksempelvis skal udføres, når der er et fiberrør inde i røret, er uvist, men udfordringerne stopper ikke der.

- Hvordan får vi lagt et nyt rør ned ved en reparation, når et kloakrør bliver utæt og skal udskiftes, hvis der ligger et fiberkabel i det? Der er også dyr i kloakkerne, som må forventes at gnave i fiberkablerne. Sidste melding fra København er, at de har flere rotter end nogensinde, og de gnaver i hvad som helst. Rottespærrerne vil samtidig skulle modificeres for at kunne sættes ned, påpeger Henning Lübcke.

- Jeg forstår udmærket, at nogle er begejstrede ved udsigten til at kunne spare gravearbejde. Måske vil det være muligt at bruge den nye løsning i regnvandsledninger og i de helt store hovedledninger. Men i spildevandsledninger er jeg alvorligt bange for, at det vil give bagslag og give bekostelige problemer i stedet for besparelser, mener formanden.