Abonnementsartikel

Sagen mod fire mænd tiltalt for at have læsset materialer fra nedrivning af i naturen begynder 12. august.

Retten i Glostrup skal nu tage stilling til, om der er hold i anklagerne mod fire mænd, som drev et nedrivningsfirma. Tiltalen går på miljøkriminalitet, da de fire anklagede skal have dumpet store mængder byggeaffald i naturen. Det skriver Ekstra Bladet.

Angiveligt skal de fire tiltalte have kørt med en forretningsmodel, hvor de tilbød nedrivning af bygninger med lovning om, at affaldet ville blive bortskaffet på kommunale godkendte modtagestationer. Den udgift, det ville udgøre, valgte bagmændene imidlertid at stikke i egen lomme, for i stedet at læsse affaldet af i naturen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

2574 tons

Ifølge anklageskriftet er der i alt tale om 29 episoder, hvor tonsvis af affald blev dumpet rundt om på Sjælland i perioden fra starten af 2014 og frem til anholdelserne 2. oktober sidste år. Ekstra Bladet nævner som eksempel 10-15 tons byggeaffald, som blev dumpet på en rasteplads på Cementvej i Solrød, 60 tons på Ejby Industrivej i Glostrup, 397 tons på et areal ved Sjællandsbroen i København, 107 tons på Abildgårdsvej i Roskilde og 1500 tons på en lejet grund på Salbjergvej i Havdrup.

Derudover fik flere private grundejere også en ubehagelig overraskelse i form af en stor bunke byggeaffald - hvilket i øvrigt også har medført en tiltale for organiseret hærværk. I alt tales der om mindst 2574 tons byggeaffald.

Op til seks år

Containerne til transport af affaldet var i øvrigt også fremskaffet ved at snyde udlejere til at levere containere uden at betale. Der blev således brugt falske navne og firmaer til at bestille containerne, og de lejede også maskiner, værktøj og materiel for over en halv million kroner uden at betale.

To af de tiltalte har siddet varetægtsfængslet i næsten et år, hvilket vidner om alvoren i anklagen. Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er det i øvrigt også første gang, at anklagemyndigheden har taget straffelovens § 196 i brug, som giver op til seks års fængsel "til den som i strid med miljølovgivningen og under skærpende omstændigheder systematisk og organiseret bortskaffer affald."

Retten i Glostrup starter på sagen den 12. august mod de fire mænd, som nægter sig skyldige. Dommen ventes den 30. september.