Abonnementsartikel

For at forhindre norske rensdyr i at komme for tæt på sprængning af fjeld bliver de nu udstyret med specielle GPS-bjælder.

Forskellige lande har forskellige udfordringer - også når det gælder anlæg af veje. Her i Danmark har vi for eksempel hørt om, hvordan digesvaler kan forsinke et vejprojekt, fordi de har bygget reder i entreprenørernes sanddynger. I Norge er det til gengæld rensdyr, der midlertidigt kan bremse et projekt. Det skriver det norske medie Byggeindustrien.

Helt konkret opstår problemerne, når der skal sprænges fjeld væk - og dyrene så kommer for tæt på. Det har fået det norske Statens vegvesen til at sætte et projekt i gang i den nordlige del af landet på grænsen mellem fylkerne Troms og Finnmark. Her er de i gang med at udbedre vejen E6 over Kvænangsfjellet, som er et område, hvor blandt andre samerne har mange rensdyr gående frit for at græsse i fjeldene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udviklet til får.

Det har fået Statens vegvesen til at investere i et forholdsvis nyt sporingssystem i forsøget på at komme unødvendige interessekonflikter til livs.

- Vi har købt de såkaldte e-bjælder, som ejerne af rensdyrene hænger på dyrene. Det er i realiteten GPS-enheder, som vi kan spore. Dermed kan vi se, hvor rensdyrene befinder sig og tilpasse aktiviteten på anlægsopgaven derefter, siger projektlede Eirin-Anne Blix fra Statens vegvesen til Byggeindustrien.

Systemet er udviklet af fårebønder fra det østlige Norge, og GPS-enhederne er ikke afhængige af mobildækning. Til gengæld kan man både holde øje med dyrene fra sin PC og smartphone.