Abonnementsartikel

Dansk Affaldsforening frygter, at planlagte regelændringer vil give en ekstraregning på 543 millioner kroner.

Der skal styr på det PCB, man kan støde på, når gamle bygninger rives ned eller renoveres. Derfor arbejder Miljøstyrelsen på nye regler, der blandt andet siger, at bygninger skal testes for spor af PCB, inden de rives ned.

Det kan imidlertid give nogle dyre udfordringer, mener Dansk Affaldsforening, som Ingeniøren har været i kontakt med. Årligt modtager landets genbrugsstationer nemlig i underkanten af 700.000 tons mursten og beton, som her nedbrydes og genanvendes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den planlagte regelændring vil medføre, at hvis der ikke er foretaget test af bygningen, må materialerne ikke genbruges - og derfor er genbrugspladserne tvunget til at deponere dem. Ifølge Dansk Affaldsforening kommer det til at koste - og regningen lander hos forbrugerne. Således anslår foreningen, at det vil løbe op i 543 millioner kroner om året at skulle deponere frem for at genbruge - som nødvendigvis må tjenes ind gennem affaldsgebyrer.

Der er nok noget af det, som vil skulle deponeres. Men det meste er fint nok at genbruge, hvis man tager de rigtige forholdsregler.

René Møller Rosendal
Dansk Affaldsforening

Det meste kan genbruges

Dansk Affaldsforening mener imidlertid, at de stramme regler ikke giver mening.

- Vi har lavet stikprøver af af PCB-indholdet i byggeaffaldet. Og de viste, at der i de fleste prøver ikke var meget at komme efter. Der er nok noget af det, som vil skulle deponeres. Men det meste er fint nok at genbruge, hvis man tager de rigtige forholdsregler, siger René Møller Rosendal fra Dansk Affaldsforening til Ingeniøren.

Ingeniøren har også været i kontakt med Miljøstyrelsen, som understreger, at kritiken vil blive taget seriøst.