Abonnementsartikel

Kommunale ejendomme og bygninger risikerer følgeskader på grund af sammenfaldne kloakker.

To tredjedele af de kommunale kloakker er nu i så dårlig stand, at kommunerne bliver nødt til at prioritere en langsigtet planlægning af investeringerne i kloakkerne. Ellers kommer sammenfaldne kloakker til at koste skatteyderne langt flere penge end nødvendigt.

Sådan lyder meldingen fra Danske TV-inspektionsfirmaers Kontrolordning (DTVK) under Dansk Byggeri, der har foretaget en stikprøvekontrol af 30 procent af tilstandsvurderingerne for kloaknettet ved og under de kommunale ejendomme og bygninger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Akut behov

Ud fra tilstandsvurderinger og de gældende regler for skadesindekser, som vores medlemsvirksomheder har delt de kommunale kloakledninger op i, kan vi se, at 2/3 af kloaknettet har så omfangsrige skader, at det bør renoveres inden for 1-2 år.

Morten Helleskov, formand for TV-inspektionsgruppen under DTVK.

- Ud fra tilstandsvurderinger og de gældende regler for skadesindekser, som vores medlemsvirksomheder har delt de kommunale kloakledninger op i, kan vi se, at 2/3 af kloaknettet har så omfangsrige skader, at det bør renoveres inden for 1-2 år, siger Morten Helleskov, der er formand for TV-inspektionsgruppen under DTVK.

Ifølge Morten Helleskov er det helt essentielt, at kommunerne nu får udført TV-inspektion og udarbejdet vedligeholdelsesplaner inden dele af kloaknettet falder helt sammen ved og under de kommunale ejendomme. De dårlige kloakker skader nemlig også de kommunale bygninger, og det giver en række dyre følgeskader.

Ekstra milliarder

- Når der renoveres i tide, kan 90 procent af renoveringerne ske ved en opgravningsfri metode. På den måde reduceres fremtidige omkostninger væsentligt i forhold til traditionel renovering, herunder opgravning samt udbedring af de dyre følgeskader, for så er det tocifret milliarder, det koster ekstra, siger Morten Helleskov.

Alt det der ligger under jorden kommer først til debat, når de store regnskyl vælter ned. Men problemet er nu så slemt, at det også går ud over de kommunale ejendomme, som ældre og børn dagligt færdes i. Fugt fra de utætte og sammenfaldne kloakker siver ifølge Morten Helleskov op i bygninger, og derved får blandt andet skimmelsvamp optimale betingelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Planer giver overblik

Hos Danmarks største entreprenørvirksomhed, Aarsleff A/S, peger man på, at problemet er særlig stort i de kommuner, der ikke har afsat penge på budgettet til at få udarbejdet de langsigtede planer, så man får overblikket over kloaknettet. Så er det, at kloakkerne falder sammen under jorden på dem.

En såkaldt fornyelsesplan beskriver bl.a. et kloaksystems nuværende tilstand. Med udgangspunkt i fornyelsesplanen kan entreprenøren sammen med de kommunale ejendomsinspektører prioritere, planlægge og budgettere de konkrete indsatser.

- Når man udarbejder planer for renoveringen, så deler man på baggrund af en DTVK TV-inspektion og skadesindekset, kloakrørene op i forhold til hvilken stand de er i. På den måde bliver der faktuel klarhed over, hvilke dele af kloaksystemet, der skal renoveres med det samme og hvilke rør, der eksempelvis godt kan vente i nogle år. Herved undgår man også, at kloakkerne falder sammen, så det ikke koster ekstra at renovere, forklarer salgsingeniør Claus Vangsager fra Aarsleff.

Claus Vangsager peger endvidere på, at det ved en fornyelsesplan er muligt at få et samlet overblik over landets kommunale ejendomme og derved et økonomisk billede af, hvad renoveringsbehovet for de kommende år kan beløbe sig til.