Abonnementsartikel

Ifølge Arbejdstilsynet gør arbejdsgiverne for lidt for at sikre, at bilisterne overholder den nedsatte hastighed.

Ved cirka 60 procent af de vejarbejder Arbejdstilsynet besøgte på en landsdækkende aktion i sidste uge, var der problemer med sikkerheden. Arbejdsgiverne havde ikke gjort nok for at sikre, at bilerne overholdt den nedsatte hastighed omkring vejarbejdet.

Eksempelvis havde over en fjerdedel af arbejdsgiverne valgt kun at beskytte deres ansatte mod trafikken ved at skilte med hastighedsbegrænsning. Men arbejdsgiverne har ifølge loven faktisk pligt til at sikre, at farten kommer ned på et forsvarligt niveau.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis skiltning ikke er nok, kan det for eksempel gøres med fysiske tiltag som bump eller indsnævringer af kørebanen. Konsekvenserne af den dårlige sikkerhed kan i værste fald være, at vejarbejdere risikerer at komme alvorligt til skade, når de er på arbejde.

Vi er stødt på mange arbejdsgivere, der ikke lever tilstrækkeligt op til deres forpligtelser til at beskytte deres vejarbejdere.

Tilsynschef Charlotte Haugaard Juhl

Arbejdstilsynet

83 strakspåbud

Ved aktionen fik 95 vejarbejder besøg af Arbejdstilsynet, og på omkring 60 procent af dem blev der givet reaktioner om at rette op på sikkerheden for de ansatte. I alt blev der givet 83 strakspåbud og forbud ved aktionen.

Arbejdstilsynet mener, at aktionen bekræfter, at der er brug for at holde fokus på sikkerheden ved vejarbejde.

- Vi er stødt på mange arbejdsgivere, der ikke lever tilstrækkeligt op til deres forpligtelser til at beskytte deres vejarbejdere, blandt andet fordi de ikke ved, at de har pligt til for eksempel med rumleriller eller sving at sørge for, at trafikanternes hastighed bliver tilpasset til forholdene. For nylig havde vi også et trist eksempel på, hvor nemt det kan gå galt, da to vejarbejdere blev påkørt og kvæstet af en bilist under deres arbejde. Den ulykke - og det vi har set i dag - bekræfter mig i, at Arbejdstilsynet har en vigtig opgave med at føre tilsyn med, at arbejdsgiverne forebygger, at sådanne ulykker sker, siger Charlotte Haugaard Juhl, tilsynschef i Arbejdstilsynet.