Abonnementsartikel

Det har krævet præcisionsarbejde at anlægge det nye grønttorv i Taastrup - en opgave Arkil har taget sig af.

Grønttorvet fla Valby skal flyttes til Taastrup, hvor det får 67.000 kvadratmeter under tag. Opgaven kræver, at der flyttes 250.000 kubikmeter jord, og der kun må lægges 40 centimeter kalkstabiliseret jord på ad gangen. Det kræver præcisionsarbejde, og derfor er GPS-grej på entreprenørmaskinerne en nødvendighed.

Højdeforskellen på den 220.000 kvadratmeter store grund i Taastrup var godt ti meter. Det betød, at der startede en serielignende produktion tværs over det kuperede terræn. Gravemaskiner monteret med GPS rømmede jord af på det højeste sted og læssede på dumpere, som transporterede jorden over til det laveste punkt, hvor dozere - også udstyret med GPS - udlagde jorden i et 40 centimeter tykt lag ad gangen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt 250.000 kubikmeter jord er i den forbindelse blevet bearbejdet med kalk, hvorefter arealet til sidst var præcisionsnivelleret og klar til næste step. Ifølge Arkil er det i øvrigt et af de første, større projekter herhjemme, hvor der er bygget direkte på kalkstabiliseret jord.

KPC København har totalentreprisen på projektet, hvoraf Arkil som underentreprenør har udført anlægsarbejdet.

Efter planen rykker Grønttorvet fra Valby til Taastrup i begyndelsen af det nye år og ind i tre nyopførte haller. Grønttorvet skifter navn til Copenhagen Markets og bliver Nordeuropas største engrosmarkedsplads inden for frugt, grønt og blomster.

GPS sparer tid

På den nyere del af Arkils maskinpark er der monteret Trimble-udstyr leveret af Sitech A/S.

Projektleder hos Arkil, Morten Nielsen, fortæller, at projektet i perioder lagde beslag på 40 mand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved at bruge GPS på maskinerne har vi sparet en hel del tid, ligesom vi under hele projektperioden har sparet en landmåler. Vi har for eksempel ikke brugt tid på afsætning af pinde, og vores maskinførere har gravet rigtigt første gang, siger Morten Nielsen i en pressemeddelelse.

Arkil har også stået for kloakering, udgravning til fundament og belægning. Arbejdet gik i gang i december 2013. I forbindelse med placeringen af de 477 punktfundamenter, som hver vejer tre tons, fandt teamet på en smart løsning, som erstattede den gamle løsning, som kræver gravemaskine plus håndmand. Med en donkraft og en totalstation kunne én landmåler selv manøvrere punktfundamenterne på plads på den helt nøjagtige position.

Kuvertfald og kadence

Flisebelægningen på det 73.000 kvadratmeter store areal rundt om hallerne er lagt med kuvertfald, således at afstanden mellem brøndene er længere, og dermed er der sparet på antal brønde. Afretningen er her sket af flere omgange med en grader, som blev styret med en totalstation. Landmålingstekniker Thomas Hoffensetz fra Arkil har stået for verificering af det daglige GPS-orienterede arbejde.

- Den største udfordring har været at holde kadencen, sådan at vi ikke kom bagud i forhold til vores tidsplan. Her handler det virkelig om at have de rigtige folk, som kan arbejde med GPS på maskinerne, pointerer Thomas Hoffensetz.

I første omgang var planen at bygge to store haller, men i stedet blev planen ændret til tre haller. Alligevel nåede Arkil at aflevere sit projekt til tiden i forbindelse med rejsegildet i maj tidligere i år.