Abonnementsartikel

Nordvestsjællands Sten & Grus har skiftet sin gamle Liebherr L 576 med en tilsvarende Liebherr L 576.

Undergrunden ved grusgraven på Lyngvej ved Højby giver Nordvestsjællands Sten & Grus en fordel, som ikke så mange andre har.

- Vi har membran-ler af høj kvalitet. Membran-ler er en speciel type blåler, og i varesortimentet supplerer den vores øvrige klassiske grusgravprodukter, som alle de andre naturligvis også har. Membran-leret leverer vi til hele Sjælland, fortæller indehaver Hans Henrik Pedersen, som i daglig tale kaldes "Grusmesteren".

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Heldigvis kan vi byde på supergode materialer også i grus og sten. Det kompenserer for vores beliggenhed, lyder det fra Grusmesteren.

Vand til tre sider

Han købte firmaet af en vognmand for nu otte år siden. Efterfølgende begyndte vi at grave fra bunden i et helt nyt område, og der er masser af materialer at tage af. Foruden hovedgraven, har jeg også et sandhul en kilometer borte. Derfor løber vi ikke i problemer med ressourcer de første mange år, siger Grusmesteren alias Hans Henrik Pedersen.

Det med beliggenheden er ikke det bare snak. Nordvestsjællands Sten & Grus har vand til tre sider.

Godt et par kilometer vest for grusgraven ligger Sejerø Bugt. Fem kilometer stik nord er det Hesselø Bugt. Og hvis Hans Henrik Pedersen kører stik øst, skal han ikke mere end seks-syv kilometer, før han ryger i Isefjord.

Derfor er seneste indkøb til Nordvestsjællands Sten & Grus da også leveret ad hovedvejen fra sydøst. Det er Johs. Møllers Maskiner A/S i Rønnede, der har afleveret en gummiged i det velvoksne format. En Liebherr L 576 som erstatning for en Liebherr L 576.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også Liebherr til gravning

- Andre mærker laver også udmærkede maskiner. Men når det gælder de store, har jeg altid godt kunnet lide Liebherr. Derfor var det naturligt at skifte til en tilsvarende maskine, da den gamle havde kørt lidt rigeligt med timer. Jeg har også to 55 tons Liebherr-gravemaskiner kørende. En i standard-version og en med lang arm, fortæller Hans Henrik Pedersen.

I det daglige er det maskinfører Jens Nielsen, der indtager kabinen på den nye Liebherr. L 576 er tredjestørst i Liebherrs omfattende program i læssemaskiner. Kampvægten er 24.450 kg, og maskinen kan udstyres med skovle fra 4 til 13 kubikmeter.

Selv om Liebherr-motoren byder på 279 hk, kan L 576 bryste sig at være op til 25 procent mindre forslugen end andre tilsvarende gummihjulslæssere, når det gælder dieselregnskabet.