Abonnementsartikel

Entreprenørfirmaet Kayser & Thorsen har på fire år oplevet en vækst på 883 procent. Den bedrift har indbragt dem en Gazellepris som den hurtigst voksende virksomhed i region Sjælland.

- Hvis man ikke kan tjene penge, som branchen er nu, så skal man finde noget andet at lave.

Det udsagn skal nok virke som en rød klud for nogle af konkurrenterne og kollegerne i entreprenørbranchen, men for Jacob Kayser Elkjær er det udtalt som en logisk konstatering. Sammen med vennen Henrik Thorsen står han bag det fire år gamle entreprenørfirma Kayser & Thorsen, som udlejer mandskab og materiel til branchens store anlægsentreprenører.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På få år har virksomheden formået at få foden inden for hos de tunge aktører i branchen, som er i gang med store infrastrukturprojekter med veje, broer og jernbane. Kayser & Thorsen ramte rigtigt med sit koncept som servicevirksomhed og samarbejdspartner, og med et begrænset administrativt setup kunne de tilbyde markedet en konkurrencedygtig pris.

Det har sikret dem en vækst på 883 procent over fire år - og nu også en Gazellepris fra Børsen. Prisen tildeles de aktie- og anpartsselskaber, der har formået - som minimum - at fordoble enten nettoomsætningen eller bruttoresultatet over en fireårig periode.

- Det er nemmere at lave stor vækst, når udgangspunktet er meget lavt, forklarer Jacob Kayser Elkjær med et smil.

Han har titel af direktør, men han befinder sig bedst væk fra kontoret og ude i landskabet, hvor han kan anvende sine uddannelser som kloakmester og bygningskonstruktør.

Venner med alle

Gazellestatuetten står meget anonymt på en hylde i en lys træreol på virksomhedens kontor ved Vordingborg. Her kan den overskue de cirka 30 kvadratmeter kontormiljø med en håndfuld skriveborde, et konferencebord og nogle få andre reoler. Bag den ene mur er firmaets klargøringshal, og til den anden side ligger andre kontorlokaler, som ikke er i brug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er sidst på sæsonen, så arealet uden om den rektangulære industrihal rummer flere gravemaskiner med firmaets navn. Da der var størst travlhed i denne sæson, beskæftigede de 70 mand. Det tal er nu cirka halveret på grund af årstiden, hvor flere projekter går i hi eller på nedsat blus.

Kayser & Thorsen har derfor også skruet ned for bemandingen. De timelønnede og indlejede må vente, til hjulene ruller hurtigt igen efter vinteren.

I det hele taget er evnen til omstille sig og skrue op og ned for blusset med kort varsel en af forklaringerne bag firmaets succes.

- Samtidig skal vi være venner med alle. Vi byder ikke selv på opgaverne, da vi ikke vil konkurrere med vores kunder. Vi vil hellere være en samarbejdspartner for dem alle. Lige nu er det primært på Sjælland, vi arbejder, men vi kigger også på Jylland. Der er rigtig mange i vores segment - nogle større og nogle mindre - men der er ikke mange, som kører billigere end os. Det er også en del af opskriften, siger Jacob Kayser Elkjær.

Ren servicevirksomhed

Ved begyndelsen i 2009 startede makkerparret med ingenting. Samtidig satte finanskrisen ind, så planlægningen kunne ikke være dårligere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Henrik og jeg stødte på hinanden på en byggeplads, da vi var 18 år. Over en flaske vin fandt vi på, at vi skulle lave vores eget firma, hvor vi skulle udføre små projekter. Det var ufattelig dårlig timing af os på grund af krisen, men mens vi drak vinen, syntes vi, at vi tog mange gode beslutninger. Vi fandt hurtigt ud af, at vi ikke kunne leve af det. Der var ganske enkelt ikke nok opgaver på det tidspunkt, forklarer Jacob Kayser Elkjær.

I stedet for at byde ind på opgaver omdannede de sig til en ren servicevirksomhed. Deres erfaring og evner skaffede dem arbejde i Sverige, hvor der på det tidspunkt ikke var nogen finanskrise.

- Vi lejede os selv ud, og hurtigt fik vi et par mand mere med. Henrik fandt en brugt 20 tons Doosan gravemaskine hos Bay Christensen, som vi udstyrede med maskinstyring. Der var ikke ret mange maskiner i Danmark med den slags udstyr dengang, men behovet var der. Vi købte efterfølgende en ny Doosan - også med Trimble anlæg, og så gik det slag i slag, fortæller Jacob Kayser Elkjær.

Muligt profilskifte

Han sender en venlig tanke til den forrige regering, som satte gang i en stribe infrastrukturopgaver.

- De landede lige i hænderne på vores sektor, siger Jacob Kayser Elkjær, som derved er tilbage ved baggrunden for indgangscitatet til denne artikel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men træerne vokser ikke ind i himlen. Finansminister Claus Hjort Frederiksen har bebudet en besparelse på anlægsområdet på fem milliarder kroner i 2017, og projekter som en ny Storstrømsbro, Femern-forbindelsen og den nye jernbane mellem København og Ringsted er stort set sat på pause.

- Det er projekter, hvor der skal flyttes rigtig meget jord, men bliver de til noget? Det er usikkert. Det er mit indtryk, at der efter sommeren 2016 vil være rigtig mange gravemaskiner til rådighed. Flere firmaer afslutter store projekter, og de skal finde nye opgaver, siger Jacob Kayser Elkjær.

Han forsøger sammen med Henrik Thorsen at udstikke firmaets kurs og fremtidige investeringer efter de politiske udmeldinger. Et skifte vil ikke være utænkeligt.

- Der er rigtig godt gang i byggeriet, så måske vi skulle skifte jordarbejde ud med betonarbejde. Vi har en maskinpark til 50 millioner kroner, hvor vi i stedet for 25-40 tons maskiner måske skal satse på 5-8 tons. Jeg mener, at vi vil kunne lave en omstilling rimelig hurtigt på grund af vores beskedne setup - hvis det er det, vi beslutter, understreger direktøren.

Ledelse i øjenhøjde

Samarbejdet med Henrik Thorsen betegner han som perfekt, fordi de har hver deres styrker:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi komplementerer hinanden. Vi kender og respekterer hinandens styrker og begrænsninger. Det giver en naturlig fordeling i, hvem der tager sig af hvad, og hvis en af os begynder at kloge os på den andens område, skal man nok få det at vide.

I det hele taget arbejde Kayser & Thorsen med en meget flad struktur, hvor de begge gerne er en del af det udlejede mandskab. I skrivende stund er Jacob Kayser Elkjær ansat som indlejet entrepriseleder hos MJ Eriksson.

- Vi har fået folk på kontoret, som kan tage sig af løn, bogføring, osv. Så kan jeg være ud og tjene penge til firmaet og ikke kun være en lønudgift. Jeg kan være alt fra arbejdsmand til entrepriseleder, siger han.

En arbejdsuge under 70 timer er en sjældenhed, og selv om det har betydet nogle afsavn på privatfronten, så vil han ikke gøre det anderledes.

- Når det er ens eget projekt, bliver det en livsstil og føles ikke som et arbejde. Jeg har aldrig haft det bedre, og hvis jeg kunne begynde forfra, ville jeg ikke gøre noget anderledes, selv om vi ikke havde salt til et æg i den første tid.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Om Gazelleprisen rent fysisk skal have en mere fremtrædende rolle, er ikke afklaret. Men regnskabstallene betyder, at de allerede er kvalificeret til at modtage prisen igen næste år.

- Prisen er en anerkendelse af, at det er ok det, vi foretager os. Det er fedt, at andre også lægger mærke til det.