Abonnementsartikel

Det danske firma udvider sin egenproduktion af blandt andet vakuumløftere med egen mobil serviceafdeling.

Når man nu mener, at man kan bygge en maskine eller et redskab, som er bedre end det, der allerede er findes på markedet, må man også sætte handling bag ordene.

Vagn Asp har gjort netop det. Efter 15 år som mekaniker i entreprenørbranchen, hvor han i de sidste år brugte sin fritid på at udvikle egne produkter, startede han 1. marts 1994 sit eget lille firma under navnet ASP Produktudvikling. I dag er hans vakuumløftere til gravemaskiner, hans sandafretter samt den ligeledes selvudviklede eldrevne Knap-on kran at finde i stort antal rundt i landet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg vil tro, jeg har godt 1.000 kraner og mere end 300 vakuumløftere ude i branchen lige nu, siger Vagn Asp.

Forspring via patent

Kontor, værksted og udvikling finder sted ved hjemmet udenfor Nibe. Han begyndte i sin egen garage, men som firmaet voksede fandt han mere plads i bygninger på den anden side af vejen.

Hans første produkt var vakuumløfteren "Fliselet", som var klar til at komme på markedet, første dag han etablerede sig som selvstændig.

- Jeg fik den patenteret i to år i Danmark, og det gav mig helt sikkert et forspring på markedet, mener Vagn Asp.

Han fik en aftale med handelsfirmaet 4A, som fik eneforhandlingen i de første to år. Dermed kunne han selv koncentrere sig om at udvikle og producere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det drog jeg god nytte af. De solgte en del grej for mig, og det gjorde, at jeg blev kendt på markedet.

Sideløbende arbejdede han på de eldrevne kraner, som kan monteres på kassebiler, trailere og på ladbiler. De er lette i deres konstruktion, så de ikke optager for meget af køretøjets lastekrav. Samtidig er de stærke nok til at være en god hjælper for byggearbejderen. Den første model af kranerne kunne løfte 220 kg. I dag kan den største model klare op til 400 kg.

Danske produkter

Han sætter en stor ære i, at alle produkter er skabt og bygges på dansk grund.

- Delene skæres og males lokalt. Jeg svejser selv, og jeg samler ligeledes selv de elektriske komponenter, som også er danske, siger Vagn Asp.

Inklusiv ham selv er der tre fuldtidsansatte i ASP Produktudvikling. Derudover kommer en kontordame, en arbejdsdreng og slutteligt en pensionist til perioderne med spidsbelastning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi laver dog ikke store mængder ad gangen og lagerfører dem. Udgangspunktet er små serier, og så kan kunderne få specialløsninger, hvis de har brug for det, understreger han.

I dag er firmaet i en position, hvor de selv varetager 80-85 procent af salget. Resten sælges gennem eksterne salgsled såsom Stark og Erenfred Pedersen.

Kunderne er kommuner, entreprenører, anlægsgartnere og kloakbranchen, og sidstnævnte segment vil Asp Produktudvikling gerne endnu tættere på via Kloakmessen i slutningen af januar.

- Vi var med for første gang i 2014, hvor vi blev gjort bekendt med messen via en lokal kloakmester. Kloak og belægninger hænger logisk sammen, og vi fortrød på ingen måde vores deltagelse. Kunderne havde tid til at snakke med os, og vi fik virkelig god respons. Denne gang forventer vi igen at komme hjem med mange og gode kontakter, siger Vagn Asp.

Ny serviceafdeling

ASP Produktudvikling har tidligere deltaget på Have & Landskab, hvilket var en positiv oplevelse, og til august i år er de med, når der for første gang afvikles "Maskiner under Broen" ved Middelfart.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I det hele taget plejer der for Nibe-firmaet at være succes forbundet ved at være ude, og det bliver der kun mere af i fremtiden.

- Vi er ved at bygge en ny kassebil op, som skal være en del af vores egen nye serviceafdeling. Kunderne har dårlig tid til at komme her, så derfor må vi som en service komme ud til dem, siger Vagn Asp.

Det bliver Simon S. Sørensen, som kommer til at stå for serviceafdelingen, når den starter op i denne måned. Han er udlært hos ASP Produktudvikling, og har været i firmaet i en del år. Han træder samtidig ind i firmaet, hvorved et generationsskifte nu er igangsat.

- Vi er startet i god tid, smiler Vagn Asp.

JLM Teknik, som selv producerer løfte- og håndteringsudstyr, ejer 40 procent af ASP Produktudvikling. De fungerer også som faglig sparringspartner blandt andet i forhold til nye krav og regelændringer, og administrative funktioner som bogholderi trækkes der også på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det giver flere muligheder for firmaet. Blandt andet i form af eksportplaner.

- Vi er på vej til at eksportere til Norge. Vi har indgået en aftale med en norsk forhandler, som også skal stå for service. Tidligere har vi ikke haft kræfter til at sådan en mulighed, men det har vi nu, siger Vagn Asp.