Abonnementsartikel

Skybrudsventilen er en ny dansk opfindelse, der monteres direkte på nedløbsrøret og modvirker kloakvand i kælderen.

Sybrudsventilen er en ny dansk opfindelse, som forventes på markedet ved udgangen af 2016. Skybrudsventilen aflaster kloaksystemer under skybrud, og den er opfundet og patenteret af Cathrine Leth fra Hasløv & Kjærsgaard sammen med Poul Erik Christensen fra VTI, mens Plastmo A/S står for test, produktion, salg og markedsføring.

En skybrudsventil er en simpel mekanisk enhed, der placeres under et nedløbsrør, over en brønd, uden det store anlægsarbejde. Under normalregn leder ventilen vandet til kloak, og under skybrud leder ventilen til terræn. Dvs. under skybrud ledes tagvandet f.eks. ud i haven frem for at blive samlet i små nedslidte kloakker, der ikke kan rumme vandet. Ventilen kan desuden reguleres afhængigt af, hvor ofte regnvandet ønskes koblet fra kloakken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skybrudsventilen testes i øjeblikket i en række boliger i samarbejde med Tårnby Forsyning. Testen har vist, at cirka 75 procent af nedløbsrørene er egnede til montering af ventilen. Når alle skybrudsventilerne er monteret, vil cirka 55 procent af tagarealet i testområdet være afkoblet fra kloaksystemet under skybrud. Det vil ifølge udviklerne betyde en markant aflastning af kloaksystemet under skybrud.

- Ekstreme vejrhændelser kan have store økonomiske konsekvenser for samfundet, herunder infrastruktur, boliger og virksomheder. I 2011 var de samlede forsikringsudbetalinger for skybrud i Danmark på cirka seks milliarder kroner, siger forretningsudvikler hos Plastmo, Bjarke Fjeldsted.

Lokalt forventes det, at Skybrudsventilen kan sikre de enkelte huse mod opstigende kloakvand i kældre under skybrud. Den reelle effekt i kloaksystemet vil vise sig efter måling af sommerens regn i 2016.

En stor opgave

Plastmo leverer løsninger til håndtering af regnvand fra sky til grundvand i form af tagrender, dræn og faskiner, og da Cathrine Leth og Poul Erik Christensen i 2014 henvendte sig til virksomheden med idé og design til Skybrudsventilen, blev man enige om sammen at færdigudvikle ventilen til et kommercielt patenteret produkt.

- Det er selvfølgelig en stor opgave at udvikle løsninger, som kan gøre en forskel i klimatilpasningsindsatsen. Men i virkeligheden er den største udfordring at lancere en løsning, som er så innovativ, at den ikke passer direkte ind i lovgivningen og den traditionelle måde at tænke regn- og spildevandshåndtering på. Samtidig er man som en mindre virksomhed stærkt afhængig af at indgå i et tæt samarbejde med både private og offentlige virksomheder i udviklingsforløbet, siger Bjarke Fjeldsted om udviklingen af den nye løsning til vandhåndtering.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Decentrale skybrudsafkoblinger som skybrudsventilen forventes at være en effektfuld og samtidig enkelt og billig løsning, og ifølge udviklerne af Skybrudsventilen vil samfundet kunne spare mange penge på etablering af nye kloakker og store forsinkelsesbassiner ved også at anvende små decentrale løsninger.