Abonnementsartikel

Nedrivningsklare huse er en væsentlig barriere for vækst og udvikling i landdistrikterne.

I de seneste år er stadigt flere danskere flyttet fra landet og ind til byerne, og der er opstået et overudbud af huse i mange landsbyer og landområder. Det skaber afsætningsproblemer i forhold til at få nye beboere ind i den bestående boligmasse i landområderne, og derfor står mange af husene tomme og forfalder.

I en ny undersøgelse vil KORA - Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning - nu afdække, hvilke ejendomme der er nedrivningsklare, og hvor mange der kan forventes at skulle rives ned i de kommende år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De forladte og faldefærdige huse skæmmer i lokalmiljøet. Det kan skræmme mulige tilflyttere væk, og det kan få boligpriserne på andre huse til at dale, siger Nicolai Kristensen, der er professor MSO (med særlige opgaver) i KORA.

De forladte og faldefærdige kan skræmme mulige tilflyttere væk, og det kan få boligpriserne på andre huse til at dale.

Nicolai Kristensen

Professor MSO, KORA

Voksende behov

Afsættet for undersøgelsen er en omfattende statistisk analyse af historikken for de huse, som allerede er blevet revet ned rundt omkring i landsbyerne.

- Vi vil se på en række forskellige data om de nedrevne huse. Var de for eksempel ofte beboet af enlige ældre? Var de sidst blevet handlet til en meget lav pris? Eller var de placeret i områder med stor arbejdsløshed? På baggrund af den analyse er det muligt for os at vurdere, hvilke ejendomme der fremover kan forventes at blive nedrivningsklare, forklarer Nicolai Kristensen.

Nogle huse er med tiden blevet revet ned, men der er i dag et stort og voksende behov for yderligere nedrivning. Dertil kommer, at der også er beboede huse, som er forfaldne og burde rives ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Barriere for vækst

Nedrivningsklare huse er en væsentlig barriere for vækst og udvikling i landdistrikterne, og problemet med nedrivningsklare ejendomme er flersidet. Dels skæmmer de lokalmiljøet, men derudover bidrager de formentlig også til at fastfryse boligmarkedet på landet.

- Ved at opbygge registerdata og efterfølgende en statistisk/regressionsbaseret model, der inkluderer historikken for nedrevne ejendomme, før de blev nedrevet, kan vi få et bedre grundlag for at vurdere, hvilke ejendomme der fremover kan forventes at blive nedrivningsklare, siger Nicolai Kristensen.