Abonnementsartikel

Sitech var vært, da Trimble over to dage præsenterede en stribe nyheder inden for software.

Inden jordarbejdet kan gå i gang med gravemaskiner og dozere, ligger der et utal af forberedende timer på entreprenørkontoret for blandt andet landmålere og ingeniører. De bakser med at virkeliggøre og designe byggeprojektet, på at få styr på økonomien og på at få planlagt projektet i detaljer. Og til alle disse opgaver bruger det tekniske personale en lang række programmer, der er med til at optimere de forskellige processer i anlægningsfasen.

Mange af programmerne bliver udviklet og produceret af Trimble og solgt gennem den danske eneforhandler Sitech Danmark A/S i Horsens. Over to dage hos Sitech præsenterede Trimble sine nyheder på softwareområdet - først i Horsens, dagen efter i Greve. Det fortæller Sitech i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt 60 deltagere mødte op for at blive opdateret. Virksomheder som Arkil, Aarsleff, Danjord, Cowi og M.J. Eriksson var repræsenteret i Horsens. Deltagerne fik først en masse fif til at finde hurtigere rundt og til at blive bedre til at udnytte mulighederne bedre på brugerfladeniveau i den bærende it-platform, Trimble Business Center (BC).

Enklere rundkørsel

Tre deciderede nyheder var der også på programmet.

Som det første kan entreprenøren med en ny software nu tegne en rundkørsel rent digitalt. Softwaren tager ganske automatisk højde for kurver og sparer det tekniske personale for manuelle indtastninger af data.

Som det næste kan dronefotos nu overføres i 3D-format til BC baseret på gps-punkter.

Derudover er der også kommet ny software, der gør det muligt at beregne mængden af vejmateriele - blandt andet grus, sand og asfalt - i forbindelse med opbygning af vejkasser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et par opkøb

Trimble har inden for det sidste år opkøbt et par virksomheder, hvis systemer nu skal sælges via Sitech på det danske marked. Det drejer sig om tyske Tilos, der har fokus på etablering af linjeprojekter, og om aarhusianske Vianova Systems, der tager hånd om totalprojektet og visualiserer de forskellige faggruppers arbejde.

Systemerne er forskellige, men har det til fælles, at de sikrer entreprenøren økonomisk overblik over de mange forskellige opgaver og udfordringer i anlægningsfasen. Det betyder, at entreprenøren kan udarbejde nogle realistiske kalkulationer og dermed give bygherren en skarpere pris.

Forskelligt udbytte

Blandt deltagerne var det forskelligt, hvad de kunne tage med sig hjem af ny viden. Ingeniør Morten Grønvald fra M.J. Eriksson er meget interesseret i software og kan især se nogle muligheder i Business Center, når det gælder digitaliseret mængdeberegning.

- Jeg ser frem til, at vi på et tidspunkt kan anvende BC til automatisk mængdeberegning af materialer for eksempel for 1200 boreprofiler. Som det er nu, skal vi indtaste data for hver boreprofil manuelt, lyder det fra Morten Grønvald.

Landmålingstekniker Helle Terkelsen fra Sejlstrup Entreprenørforretning var især tilfreds med programpunkterne om brugerfladen i BC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har fået en masse gode fif, som gør, at jeg kan bruge systemet bedre. Det er altid spændende at blive opdateret og lære noget nyt, så det har været en fin dag, fortæller hun.

Landmåler Henning Schmidt fra Arkil fortalte, at han for 10 år siden brugte 70 procent af sin arbejdstid i marken og 30 procent på kontoret. Det er omvendt i dag, og samtidig er produktiviteten steget markant.

- Jeg synes, det var spændende med Vianova Systems visualiseringsværktøj. Når vi bygger en bro, kan det være svært at se, om der i fundamentet for eksempel er plads til kloakledninger. Men det kan vi allerede se i planlægningsfasen med visualiseringsværktøjet og dermed sikre den altafgørende produktivitet, siger Henning Schmidt.