Abonnementsartikel

Kloakfornyelse i 11 afdelinger blev samlet i et rammeudbud, hvilket har givet millionbesparelser.

Boligkontoret Århus, der administrerer 74 afdelinger fordelt på 5700 lejemål har droppet vanetænkningen og sat 11 afdelingers kloakfornyelse i samlet rammeudbud. Inspektørerne for en række afdelinger under Boligkontoret Århus havde egentlig allerede planlagt renoveringer af de mange afdelingers kloaknet inden for samme år. Kloaknettet er flere steder i så ringe forfatning, at der både er problemer med driften og med rotter, hvilket giver afdelingerne store driftsudgifter.

- Typisk sætter inspektøren og afdelingsbestyrelsen i hver enkelt afdeling deres kloakfornyelse i udbud og entrerer med hver deres leverandør. Men da en række af vores afdelinger stod foran en fornyelse inden for de kommende år, så vi her en mulighed for et samlet udbud med stordriftsfordele og et tæt samarbejde med kun en enkelt leverandør, forklarer projektleder Christian Peter Andersen fra Boligkontoret Århus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den udbudte opgave blev vundet af Aarsleff Rørteknik, som netop har igangsat arbejdet i den første afdeling. Projektet har så høj prioritet, at både Boligkontoret Århus og Aarsleff Rørteknik sætter en projektleder i spidsen for projektet, der løber frem til efteråret 2017. Det skal være med til at gøre processen og samarbejdet med beboere optimal.

Da en række af vores afdelinger stod foran en fornyelse inden for de kommende år, så vi her en mulighed for et samlet udbud med stordriftsfordele og et tæt samarbejde med kun en enkelt leverandør.

Christian Peter Andersen

projektleder, Boligkontoret Århus

Løbende fornyelsesplaner

Ledningsnettet under de forskellige afdelinger er mellem 40-60 år gamle. Aarsleff Rørteknik har derfor gennem de senere år med udgangspunkt i TV-inspektioner løbende udarbejdet fornyelsesplaner for langt den overvejende del af afdelingerne. Tv-inspektionen udføres efter standarder i Danske TV-inspektionsfirmaers Kontrolordning (DTVK) under Dansk Byggeri.

- Vi har et godt overblik over de forskellige afdelinger kloaknet, da kloaknettet er inddelt i et skadesindeks fra 0-10 efter retningslinjer udstukket af Danva. Det er vigtigt at danne sig et overblik over tilstanden inden dele af kloaknettet falder helt sammen. Det kan nemlig blive markant dyrere, hvis vi først skal til at grave det hele op og lægge helt nye kloakrør, forklarer Henrik Kjær, der er salgsleder hos Aarsleff Rørteknik.

Kloakfornyelsen af de 11 afdelinger udføres hovedsageligt med Aarsleff strømpeforinger, hvor man krænger en polyesterforing ind i eksisterende, nedslidte kloakrør og derved undgår opgravning. Den opgravningsfri metode giver minimale gener for beboerne, fordi det ikke er nødvendigt at grave store arealer op. Metoden er testet af Teknologisk Institut og en Aarsleff Strømpeforing har en forventet levetid på op til 100 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi etablerer simpelthen et rør i røret og sparer derved tid og omkostninger i forhold til opgravning af jord og asfalterede og flisebelagte områder. Derved kan strømpeforingsteknikken spare de enkelte afdelinger og Boligkontoret i Århus for millioner af kroner, siger Henrik Kjær.

Oplagte fordele

Hos rådgivningsfirmaet Cowi, der bl.a. har udarbejdet udbudsmaterialet til Boligkontoret Århus, vurderer man, at den innovative tilgang til kloakprojekter hos boligselskaberne vinder kraftigt indpas i de kommende år. Det sker bl.a. i takt med, at de store og mange boligblokke fra halvtredserne og tresserne står foran massive renoveringer inden for en tiårs periode.

I forbindelse med udførelsen af kloakfornyelse udføres et relativt stort antal ens delprocesser, så derfor giver det mening i forhold til et bedre flow og optimering af processer. Samtidig er det en stor fordel for boligselskaberne og afdelingerne, at der kun er en samarbejdspartner. Det giver tryghed hele vejen rundt og et tættere og bedre samarbejde, siger Kristian Lund, ingeniør hos Cowi.

Kloakfornyelsen i de 11 afdelinger forventes færdig i efteråret 2017. De 11 afdelinger er en kombination af boligblokke og dobbelt husbyggeri med i alt 1487 boliger.