Abonnementsartikel

Afviklingen af atomreaktoren DR3 stiller helt specielle krav.

Dansk Dekommissionering er en statslig virksomhed under Uddannelses- og Forskningsministeriet med den primære opgave at afvikle de nukleare anlæg på Risø ved Roskilde Fjord. Dette blev vedtaget af Folketinget i marts 2003, og opgaven skal være afsluttet inden 2023.

Målet med afviklingen er "Greenfield". Det betyder, at alle radioaktive dele skal være fjernet, mens selve bygningerne ikke behøver at blive revet ned, hvis målinger viser, at de er fri for radioaktiv forurening. Afviklingen skal ske miljø- og sikkerhedsmæssigt forsvarligt - og samtidig økonomisk mest fordelagtigt og effektivt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kraftig robot

En af opgaverne er nedbrydning af den specielle beton, som iblandet små stålkugler har været anvendt til afskærmning af radioaktiv stråling på Risø:

- Stålkuglerne er kommet i betonen for at få massefylden op og dermed øge strålings-afskærmningen, men de gør nedbrydningen vanskelig, fortæller projektleder Per Holtzmann Søndergaard, Dansk Dekommissionering.

- Ved brug af mejsel er det stål mod stål, og så forsvinder hærdningen på mejslen hurtigt. Derfor har vi fra Erenfred Pedersen A/S i Aalborg fået leveret denne 5 tons fjernstyrede robot - den eneste Brokk 400 i Danmark med et specielt fræsehoved, der normalt sidder på 25 tons gravemaskiner.

Dansk Dekommissionering har tidligere forsøgt at løse opgaven med en anden maskine, men den var for lille og ikke stærk nok, fordi der også er armeringsjern i betonen. Den store Brokk 400 bliver stående og river ganske enkelt armeringsjernet over.

Fokus på arbejdsmiljøet

Af hensyn til arbejdsmiljøet støvsuges den nedbrudte beton med stålkugler op. Brugte man for eksempel en minigraver, ville det hvirvle en masse betonstøv op. Nu sender støvsugeren det direkte i pallebags, og så bliver forholdene bedre for medarbejderne. Der er samtidig ventilation af hele hallen for at minimere mængden af støv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vores nedbrydningsopgaver omfatter også en aluminiumstank på en tommes tykkelse, og den skal på grund af radioaktivitet skæres op med fjernbetjent udstyr, siger Per Holtzmann Søndergaard.

- En del af dette arbejde klares af en mindre Brokk, som har en plasmaskærer monteret. Den sidste opgave på DR3 reaktoren bliver at skære den resterende betonkonstruktion op i blokke med en avanceret sav, der har diamantbesatte stålklinger på 1,20 meter i diameter. Blokkene skal så deponeres.

Dansk Dekommissionering har i øvrigt til opgave at modtage, behandle og opbevare radioaktivt affald fra hele landet, indtil en anden løsning er fundet. Dansk Dekommissionering deltager også i processen for at finde en langsigtet løsning for affaldet.