Abonnementsartikel

Siden 1986 har Danske TV-inspektionsfirmaers Kontrolordning (DTVK) under Dansk Byggeri opbygget en af Europas førende kontrolordninger, og tilslutningen er i jubilæumsåret rekordhøj.

Danske TV-inspektionsfirmaers Kontrolordning (DTVK), som er en del af Dansk Byggeri, kan i år fejre 30 års jubilæum. Kontrolordningen må dermed siges at have bevist sin berettigelse, og med et rekordantal medlemmer og fuldtidsprofessionelle TV-operatører, står DTVK efter eget udsagn bedre rustet end nogensinde til de kommende års klimafokus.

- Der vil blandt andet på grund af klimaændringer i de kommende år komme massiv fokus på kloaknettet. Både hos de kommunale spildevandsselskaber, men også i langt højere grad hos forvalterne af de kommunale ejendomme, og den efterspørgsel står vi rigtig stærkt rustet til at imødekomme, siger Bo Laden, direktør hos Aalborg Kloak A/S og formand for DTVK, i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For medlemsvirksomhederne af DTVK er der en række krav, der skal opfyldes. Der stilles blandt andet krav til udstyret, TV-operatørerne skal være certificerede og efteruddannes løbende. Derudover skal man være i stand til at rapportere digitalt til kommuner og forsyningsselskabers databaser i nogle helt specielle XML filer.

Skærpede krav

- I takt med den massive klimafokus og prioritering af investeringer i kloakkerne, vil vi i de kommende år skærpe kravene til ensartet datarapportering. Datarapporteringen til spildevandsselskaber i såkaldte XML filer er blevet en ekstrem vigtig del af TV-inspektionen, forklarer Morten Helleskov, formand for TV-inspektionsgruppen under DTVK.

Filerne indeholder oplysninger, der præcist kortlægger skader og omfang, hvilket er vigtigt, når for eksempel kommuner, spildevandsselskaber, boligforeninger m.fl. skal prioritere og lægge budgetter.

- TV-inspektionsgruppen har blandt andet været med til at udvikle et it-værktøj, der sikrer, at hvis en operatør laver manuelle fejl, så gør it-programmet operatøren opmærksom på problemet, forklarer Morten Helleskov.

Som DTVK-medlem skal dokumentation altid medfølge. Den består først og fremmest af en filmsekvens i høj kvalitet, herunder fotodokumentation af større skader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rekordantal TV-operatører

DTVK blev sat i verden i 1986, da fem kommuner - København, Aarhus, Odense, Esbjerg og Aalborg - efterspurgte ens standarder for TV-inspektionen. Herefter satte Per Aarsleff, Dansk Byggeri og Teknologisk Institut sig sammen med kommunerne og Stiftede DTVK. I dag er der 37 medlemsvirksomheder, der alle har ansat DTVK uddannede TV-operatører

Antallet af TV-operatører fra DTVK er siden 2005 steget fra 130 til i dag 150. Og for mange af dem er det blevet en livsstil, og de fejrer både 25 års og 30 års jubilæum, oplyser DTVK.

- TV-operatørjobbet er jo en blanding af hårdt fysisk arbejde i kloakkerne og så dybt koncentreret arbejde foran skærmen, der virkelig stiller krav til koncentrationsevnen og it-kundskaber. Samtidig er det et meget selvstændigt arbejde, og det skal man kunne lide, siger TV-operatør Torben Sørensen.

Torben Sørensen har været med helt tilbage fra 1986 og fejrer i år 30 års jubilæum hos Kajs TV-inspektion i Regstrup i Vestsjælland, som var blandt de første DTVK-medlemmer.