Abonnementsartikel

Danske Kloakmestres formand finder det helt uforståeligt, at der ikke anvendes rustfri stålrør til kloakeringen på DNU.

100.000 indlagte patienter årligt, 800.000 patienter til ambulante behandlinger - plus et ukendt, men formentligt stort antal rotter. Sådan ser prognosen ud for den fremtidige aktivitet på Danmarks største hospital, Det Nye Universitetshospital i Skejby ved Aarhus, hvis man spørger formanden for Danske Kloakmestre, Henning Lübcke.

- Jeg har erfaret, at der anvendes ganske almindelige plasticrør i kloaksystemet på det nye supersygehus. Det finder jeg fuldstændig uforståeligt, og jeg mener også, at det er i strid med 'Vejledning om forebyggelse og bekæmpelse af rotter', som er udgivet af Naturstyrelsen under Miljøministeriet. Der burde helt klart bruges rustfri stålrør, som rotterne ikke kan gnave sig igennem, fastslår Henning Lübcke i en pressemeddelelse og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Rotter er smittebærere. Og rotter er ihærdige gnavere, som kan gnave i alt, der er blødere end jern. Specielt ved samlinger i rørsystemerne har de nemt ved at få fat med deres skarpe tænder. Derfor er det et helt forkert sted at spare, når man bygger et kæmpesygehus til over seks milliarder kroner, siger kloakmestrenes formand.

Økonomien spiller en rolle

Hans Skov, der er projektleder for det byggetekniske område for Det Nye Universitetshospital, bekræfter, at økonomien har spillet en rolle i valget af rør-materialerne.

- Plastricrør er jo altså stadigvæk godkendt til kloakker under bygninger, og vi skeler naturligvis til anlægsomkostningerne. Vi har godt seks milliarder til hele byggeriet. Men vi har nu ikke gjort os de store overvejelser omkring plasticrør kontra rustfri stålrør. Det er jo en gængs fremgangsmåde at bruge afprøvede og godkendte rør, siger Hans Skov.

Byggeriet af supersygehuset i Skejby er det største hospitalsbyggeri i Danmark nogensinde. Med anlægssummen på 6,35 mia. kr. er det den hidtil største anlægsinvestering i dansk hospitalshistorie. Totalt bygges næsten 500.000 kvadratmeter på en byggegrund, der er 1,25 millioner kvadratmeter. Allerede mens byggeriet er i gang, er de første rotter rykket ind.

Rotterne er ankommet

- Det er korrekt, at der er set rotter på byggepladsen. Der er også observeret rotter i forbindelse med fjernelse af gamle kloakledninger. De bliver håndteret af vores faste skadedyrsbekæmpelse, som vi har tilknyttet. Man har altid været opmærksom på skadedyr, også ved det eksisterende hospital i Skejby, og vi har soldrevne fælder stående både ved det gamle byggeri og nybyggeriet, siger Hans Skov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hos Danske Kloakmestre er man ikke i tvivl om, at merprisen for stålrør havde været en god investering.

- Jeg ved ikke, om man har sparet et par hundrede tusinde kroner ved at bruge plasticrør i stedet for lidt dyrere gnavefri stålrør. Men jeg ved, at besparelsen er peanuts i forhold til den gigantiske anlægsinvestering. Det havde måske været bedre at spare på udendørs anlæg eller andet, som nemt kan optimeres senere. Det er jo ikke kloaksystemet, man lige laver om på, når først hele det nye sygehus står ovenpå, siger Henning Lübcke.

Gode rottebetingelser

Varme vintre, lune forår og lange somre har de senere år givet rotterne optimale betingelser.

- Et ynglende par kan på et enkelt år formere sig til 800 rotter, og en enkelt rotte kan bære rundt på flere end et halvt hundrede sygdomme, der kan smitte videre til mennesker. Så vi skal tage rotteplagen særdeles alvorligt. Derfor går det over min fatteevne, at man sparer på netop kloaksystemet, når man bygger et helt nyt supersygehus, som netop skal tage sig af menneskers helbred, siger Henning Lübcke.1.

Der bygges stort i Skejby ved Aarhus. DNU - Det Nye Universitetshospital ? er Danmarks største hospitalsbyggeri nogensinde. Anlægssum: 6,35 mia. kr., men økonomien har spillet en rolle ved valget af rør til kloakeringen.