Abonnementsartikel

Under Bauma-messen tabte Komatsus gigantiske PC7000-gravemaskine til minedrift pludselig store mængder hydraulikolie på grund af en defekt O-ring. Men det tog blot to timer at reparere kæmpen.

Under opvarmningen til en demonstration af PC7000-gravemaskinen på 670 tons, måtte Komatsus maskinfører stoppe monstrummet, da store mængder hydraulikolie pludselig væltede ud under den gule kæmpemaskine. På en Youtube-video ser man, hvordan tilskuerne vinker febrilsk med armene for at få maskinføreren til at stoppe sit arbejde, men ifølge Komatsu selv var han øjeblikkeligt klar over, at der var noget galt.

- Den slags mærker han med det samme. Det var O-ringen i en af hydraulikslangerne, der gik i stykker. Det var en 50 millimeter slange, men det var kun selve indholdet i slangen, der løb ud på jorden - resten af systemet var uberørt. Men selv om der løb mange liter ud, så det heldigvis værre ud, end det var, siger Jens Klopmeier, Komatsus manager for produktmarketing i Tyskland, til Maskinteknik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

To timer

Selv om der løb mange liter ud, så det heldigvis værre ud, end det var.

Jens Klopmeier

Manager for produktmarketing, Komatsu i Tyskland

Komatsu har to mekanikere med ved dette års Bauma foruden flere ingeniører og supportfolk, og det tog dem blot to timer at reparere den store PC7000, der, så vidt Komatsu ved, er den største maskine, der nogensinde er blevet præsenteret på Bauma-messen i München. Men da uheldet skete under opvarmningen forud for dagens første Komatsu-show i torsdags, måtte reparationen af maskinen vente på, at der først blev ryddet op efter det store oliespild.

- Vi skyndte os at opsuge den spildte olie med et absorberende pulver og tømte resten af olien af maskinen. Vi oplyste messen om situationen og udarbejde herefter en plan for at få ryddet op efter oliespildet. Der er rørføring i 67 centimeters dybde lige under maskinen, så vi lavede en 3D-model af området for at være sikre på, at vi ikke ramte rør, når vi begyndte at grave den forurenede jord af. Vi gravede 40 centimeter af, og der viste målinger, at jorden var fri for olie. Men det tog selvfølgelig et stykke tid at rydde op, så maskinen måtte vente til om aftenen med at blive repareret - oprydningen kom i første række, siger Daniel Heussen, der arbejder for Komatsu i Belgien.

Sker sjældent

En unbrakonøgle og en svensknøgle var de eneste værktøjer, der skulle bruges til reparationen, om end de var i en størrelse, der sjældent er i brug på et almindeligt maskinværksted. Maskinen var klar til aktion igen morgenen efter, og hos Komatsu selv tog man ikke situationen så tungt, selv om man naturligvis gerne havde været den foruden.

- Det sker enormt sjældent, men nogle gange går tingene i stykker, selv om man har tjekket dem grundigt. Vi ærgrede os selvfølgelig, men vi er heldigvis i gang igen, siger Jens Klopmeier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

PC7000-gravemaskinen var et kæmpe tilløbsstykke på Bauma, og der var konstant en kødrand af mennesker, der gerne ville have taget billeder sammen med kæmpen.

- Vi vidste godt, at den ville fange folks blik, men vi blev alligevel overrasket, da vi så, hvor populær den var. Det er fantastisk at se, siger de to Komatsu-folk samstemmende.

Den 670 ton tunge maskine drives af to motorer på hver 1600 hestekræfter, og skovlen har en kapacitet på 36 kubikmeter. En maskine af den slags er ikke sådan bare lige at flytte, og i alt 22 lastbiler - heraf 17 blokvogne - har været i sving for at fragte den til Bauma, hvor det tog en måned at samle den.