Abonnementsartikel

Bauma 2016 bød på en demonstration af Bobcats E10 i en elektrisk udgave. Endnu er der dog kun tale om en prototype.

El-drift er ikke fremmed i forhold til entreprenørmaskiner eller den grønne branche, og under Bauma 2016 blev endnu en interessant maskine præsenteret. Nyheden kom fra Bobcat, som fremviste og demonstrerede deres nye minigraver E10 Electric.

Den blot et tons tunge maskine er et supplement til det eksisterende produktprogram, hvor E10 nu også kommer i en 100 procent el-udgave. Dimensionerne er ellers nøjagtig som den dieseldrevne E10.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Electric-udgaven har den dog ingen udledning af skadelige partikler, og dermed betegnes den som en "zero emission" maskine. Samtidig er lydniveauet nede på 64 dB.

Med og uden kabel

E10 Electric fodres med kræfter af batteripakken af Li-Ion batterier eller via det 400 V plug-in strømkabel. Via kablet kan maskinen både lade og arbejde samtidig. Er batterierne helt flade, kan de oplades til 100 procent på under en time, hvis maskinen vel at mærke ikke er aktiv imens.

En fuld opladet maskine kan arbejde 1-3 timer, før den skal oplades igen. Hastigheden af afladningen afhænger af de opgaver, maskinen udfører. Den er tiltænkt indvendig nedrivning, og når hammeren arbejder, sker afladningen naturligvis hurtigere.

- E10 Electric kan arbejde to timer med almindeligt gravearbejde, eller én time hvor den bruger hammeren. De tre timer er til ren transport, forklarer Miroslav Konas, produkt manager for Bobcats kompakte gravemaskiner, da vi interviewer ham under Bauma 2016.

Begrænset antal

Man skal dog ikke forvente at se den nye E10 Electric hos sin forhandler lige med det samme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en prototype, hvor vi først i løbet af det kommende år vil bygge 10-30 enheder baseret på udfaldet af tests og feedback. Produktionen bestemmes af den viden om maskinen, vi indsamler. Måske er der ting, som skal forbedres, understreger Miroslav Konas.

Electric-konceptet vil muligvis blive overført til endnu større Bobcat maskiner. Det er ikke afklaret endnu.

Du kan se en video af E10 Electric i arbejde under Bauma 2016 på MASKINtekniks Facebookside.