Abonnementsartikel

Én enkelt mand kan betjene ny Ammann uden ekstrafolk til strygejernet.

Fremover kan en enkelt mand betjene udlæggeren, når der skal lægges ny asfalt. Mere er i hvert fald ikke nødvendigt, mener den schweiziske maskinproducent Ammann, som har lanceret en ny generation af mini-udlæggeren Ammann AFW 150-2.

Der er store forventninger til den lille nye hos den danske Ammann-importør og -forhandler, Stemas. Teknisk chef Henrik Bach Jensen havde lejlighed til at tage AFW 150-2 i tæt øjesyn på Bauma i München, og nu ser han frem til at tage imod de første udlæggere til det danske marked.

Artiklen fortsætter efter annoncen

? Mandskabstimer betyder rigtig meget i dag, og når maskinføreren i virkeligheden selv kan betjene alt ved maskinen, er der god basis for, at AFW 150-2 også kommer til at lægge asfalt ud i Danmark. Ammann-konstruktørerne har stor-pillet ved teknikken i forhold til forgængeren. Ofte kendetegnes en ny maskinmodel kun af mindre justeringer, men når der står -2 på Ammann-udlæggeren, er der virkelig sket noget, fastslår Henrik Bach Jensen.

Mere er hydraulisk

Blandt de markante forskelle på første og anden generation er, at den nye udlægger er blevet forsynet med et rat. Det giver maskinføreren bedre føling og kontrol, end systemet med en manuel retningsventil.

Bevægelse af strygejernet ind og ud foregår ikke længere mekanisk, men hydraulisk. Det vil i mange tilfælde spare en mand på hver side af maskinen til at betjene strygejernet. Det klarer maskinføreren selv fra platformen på de nye AFW 150-2.

Tidligere havde maskinen elektrisk vibration på strygejernet. Det er nu blevet hydraulisk. Mængdereguleringen af flyttet om på siden af udlæggeren for bedre betjening.

? Den er markedets mindste udlægger, og den sigter helt klar mod lappehold og mindre asfalteringsopgaver. Det er klart, at det ikke er motorveje, man laver med så lille en udlægger. Men den kan lægge asfalt ud fra 25 til 165 centimeter, og den er helt perfekt til for eksempel kabelrender, vurderer Henrik Bach Jensen hos Stemas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ammann AF 150-2 har plads til 900 kg asfalt i siloen. Som en option kan den leveres med en tragt, så man undgår spild, når der fyldes asfalt i.