Abonnementsartikel

RGS 90's modtageplads på Selinevej i København er Danmarks største plads for jord- og bygningsaffald. Tungt arbejde i mange timer betyder, at pladsen vælger at bruge etablerede maskinmærker.

Det er primært nedrivningssager i København, der giver gang i butikken på RGS 90's modtageplads på Selinevej i København. Pladsen ligger tæt ved Amagerfælled og lige ud til Øresundsmotorvejen, og med sine 200.000 kvm er der tale om Danmarks største plads for jord- og bygningsaffald.

- Vi ligger supergodt her. Vi har i alt 21 pladser, og vi prøver at ligge så strategisk godt, at vi kan dække hele landet. Jo mere centralt vi ligger, jo lettere er det for vognmænd og bygherrer at komme af med affaldet, siger Jesper Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han har været produktionschef i region København siden efteråret 2015 og var inden da projektleder hos NCC.

- Jeg har altid været i entreprenørbranchen og er opdraget til, at alting bare køres væk. Ude af øje, ude af sind. Nu er jeg på den anden side af porten og ser, hvor meget arbejde, der ligger bag behandlingen af materialerne. Jeg blev meget overrasket over, hvor store processer, der er i gang her på pladsen, siger Jesper Hansen, der også er indkøbschef og dermed afgør hvilke maskiner, der bruges på pladsen.

Kvaliteten er vigtig

- Jeg involverer mig meget i indkøbsprocessen. Maskinførerne bliver taget med på råd, og deres tilbagemeldinger betyder meget. Når vi vælger maskiner, kigger vi meget på kvaliteten og driftssikkerheden og på, at de skåner miljøet. Desuden skal leverandørerne helst være landsdækkende, for som virksomhed har vi brug for at kunne få repareret maskinerne, hvadenten de står i Nordjylland eller Rødby, siger Jesper Hansen.

Hidtil har Volvo, Caterpillar og Komatsu været blandt de mest benyttede mærker på pladsen, men nu bliver også Liebherr føjet til maskinparken, og inden sommeren er ovre, vil 10 sorterings- og læssemaskiner fra den tyske producent køre rundt på Selinevej. Der er en helt bestemt grund til, at det er veletablerede mærker, der står for alt det tunge arbejde på pladsen.

- Maskinerne her bliver virkelig brugt. I mange timer. Det er ganske for enkelt for dyrt at vedligeholde, hvis vi køber for billigt. Desuden kan et ukendt mærke ikke servicere os på samme måde som et større mærke. Vi har ikke længere reservegrej, så når noget bryder ned, er vi nødt til at flytte rundt på tingene, og det skal helst ske så sjældent som muligt, siger Jesper Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens han har været i RGS 90 i kort tid, har afdelingsleder Torben Kjeldsen arbejdet i virksomheden i 29 år. I den tid er der sket meget med maskinparken.

- Der er sket rigtig meget, hvad angår komfort og økonomi. Maskinerne bliver hele tiden bedre at køre i, men de billigste maskiner ville ikke kunne holde til at køre her på pladsen, siger Torben Kjeldsen.

Bruger minedæk

Hver dag kører 4-500 lastbiler ind på pladsen med bygge- eller have-park-affald, og i alt afleveres der årligt knap tre millioner tons affald på Selinevej, hvilket svarer til 60-70 procent af alt det affald, som RGS 90 tager imod på landsplan. Der er 40 ansatte på pladsen, og heraf kører de 30 rundt i de store maskiner, der varetager de mange forskellige sorterings- og behandlingsopgaver. Særligt maskinerne, der kører med brokker, er udsat for et stort slid.

- Vi har læssemaskiner, som kun kører i brokker, og dem har vi udstyret med Michelin L5, som er et minedæk med ekstra høje klodser i mønsteret. De er noget mere holdbare - både når det gælder punkteringer og slid, siger Jesper Hansen, som fortæller, at der i gennemsnit er mellem en og to punkteringer på pladsen om ugen.

Hidtil har udstyret efter hans opfattelse været brugt lidt for længe og er derfor blevet overhalet af udviklingen. Derfor har han valgt at udskifte en stor del af maskinparken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har haft meget brugt grej, som vi har benyttet i lang tid - omkring otte år. Det er for længe, fordi udviklingen går så stærkt. Derfor har vi nu solgt mange af maskinerne og på den måde udskiftet 75 enheder, fordi de enten var i reserve, eller fordi vedligeholdet på dem var blevet for stort. For nogle af maskinerne har det resulteret i, at vi har halveret brændstofforbruget - det viser, hvor stærkt udviklingen går. De nye maskiner skal så køre i 10-12.000 timer, hvilket her på pladsen svarer til cirka fem års kørsel, siger Jesper Hansen.

Hurtig udvikling

Genbrugsprocenten på pladsen er i størrelsesordenen 95-98 procent. Da afdelingsleder Torben Kjeldsen begyndte i virksomheden for 29 år siden var tallet omkring 20 procent.

- Pladsen her på Selinevej er omkring 20 år gammel, så den er forholdsvis ny, og fordi den er så stor, så har vi god plads til at sortere tingene. Selv om der ikke blev genbrugt så meget, da jeg begyndte for 29 år siden, så gjorde vi, hvad vi kunne. Dengang var guleroden for kunderne ikke så stor - den er blevet noget større i dag, siger Torben Kjeldsen, og Jesper Hansen fortsætter:

- Heldigvis har verden flyttet sig meget på 30 år. Der er samfundsmæssigt sket en holdningsændring, og i RGS 90 arbejder vi konstant for, at flest mulige ressourcer sorteres, renses og genanvendes. I dag stiller alle krav om, at tingene skal genbruges. Dengang var der en del regulære lossepladser og slet ikke de miljøkrav, vi har i dag. Og derfor sorterede man ikke tingene i samme grad.

Kunderne vælger selv, om de vil aflevere sorteret eller usorteret affald, og i sidstnævnte tilfælde sorterer RGS 90 så materialerne for kunden. Det er typisk byggeaffald fra mindre byggeopgaver, der kommer usorteret, mens de store projekter selv sorterer inden aflevering på Selinevej. En lille del af det indleverede affald findes der endnu ikke genanvendelse for, hvorfor det skal i deponi, men netop deponivarer arbejdes der aktivt på at kunne genanvende i fremtiden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tidligere deponerede man trykimprægneret træ, men som tiden går, bliver man klogere. Det, man deponerer i dag, graver man måske op igen om 20 år, fordi man har fundet en brug for det, siger Jesper Hansen, der fortæller, at RGS 90 også laver forsøg for AV Miljø, der blandt andet driver et affaldsdeponi på Avedøre Holme, med det formål at finde anvendelser for materialer, der ellers ville havne som deponi.