Abonnementsartikel

En ændring i Autorisationsloven har fået Wisecon og en række kommunale spildevandsselskaber til at reagere.

Rottebekæmpelse er et emne, som også de næste mange år vil fylde meget i kloakbranchen. Flere steder installerer kommunerne de såkaldte intelligente fælder, men den slags bekæmpelse er nu kommet i problemer som følge af en ændring i Autorisationsloven. Derfor har den danske virksomhed Wisecon A/S, som er leverandør af intelligente rottefælder, henvendt sig til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg for at få ændringen rullet tilbage. På mødet havde de ifølge Wisecon opbakning fra en række kommunale spildevandsselskaber.

- Vi har foreslået, at simple, midlertidige installationer til bekæmpelse af rotter skal kunne installereres af personale, der ikke nødvendigvis er autoriserede kloakmestre. Sådan var loven nemlig udformet, indtil man for nylig fjernede den passage i Autorisationsloven, forklarer salgsdirektør Klaus Baagøe-Nielsen fra Wisecon.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ønsker lovændring

Med de nye regler må spildevandsselskaberne kun installere de intelligente rottefælder i brønden placeret på offentlig grund. Brønden på privat grund må de til gengæld ikke åbne. Nu ønsker selskaberne loven ændret, fordi de mener, at det i nogen situationer hindrer dem i at udføre en 100 procent effektiv rottebekæmpelse.

Hos bl.a. Hedensted Spildevand A/S og Vestforsyning A/S i Holstebro, som med positiv effekt har skrottet anvendelsen af gift til fordel for højteknologisk rottebekæmpelse, ryster man på hovedet over den nye regel i Autorisationsloven.

- Når vi er i gang med en bekæmpelsesplan i et område, så må vi gerne installere vores højteknologiske rottefælder i det store offentlige kloaknet. Men hvis en brønd på en privat matrikel indgår i vores bekæmpelsesplaner, så må vi pludselig ikke installere fælder i brønden, og det hindrer os altså i at udføre vores effektive bekæmpelse, mener driftschef Ulrik Folkmann fra Hedensted Spildevand.

Ifølge den nye lovgivning skal man være autoriseret kloakmester for at måtte installere teknologiske rottefælder i kloakkerne på f.eks. en privat matrikel. Konsekvensen kan ifølge kritikerne være, at bekæmpere, kommuner, forsyningsselskaber, boligselskaber m.fl. igen kan være tvunget til at bruge gift i kloakkerne.

- Loven betyder reelt, at hvis der kommer rotter op fra en utæt kloak hos en privat grundejer, så må vi kun bekæmpe dem på overfladen og ikke der, hvor problemet stammer fra, nemlig kloakken. Det er os, der er eksperter i rottebekæmpelse og har skabt banebrydende resultater med ny teknologi, som vi nu pludselig ikke må benytte, siger en undrende Ulrik Folkmann.