Abonnementsartikel

Produktchef hos Nordic Wavin A/S støtter Danvas skepsis om en revision af DS 462.

I midten af juni gik Dansk kloakmestre ud med budskabet, at der skulle ske en tydelig mærkning af de forskellige typer kloakledninger. Formålet var at fjerne enhver tvivl om, hvilken type rør man stødte på i jorden. Løsningen skulle føre til en revision af DS 462, som er Dansk Standards norm for registrering af ledninger. De øvrige parter i projektet er Danva, Dansk byggeri, Danske Maskinstationer og Entreprenører, Aarhus Vand, Herning Vand, Furesø Egedal forsyning og KL.

Førstnævnte Danva gik efterfølgende ud og advarede mod en løsning, hvor rør i en blå farve blev anvendt til afledning af regnvand. Eksempelvis ved nye separeringsopgaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Selskaberne forsøger at løse et afløbsproblem ved at skabe et nyt for vandforsyningen, lød budskabet fra Danva, og den udmelding støtter Nordisk Wavin A/S, som leverer plastrørsystemer til afløbs-, vand- og VVS-sektoren.

- Vi er helt enige med Danva i, at man, ved at indføre et blåt rør til regnvand, flytter problemet fra afløb over til vandforsyningerne, udtaler Henning Nykjær Stabell, produktchef i Nordisk Wavin.

- Der har i flere årtier eksisteret en systematik af signalfarver i nedgravede rør. Signalfarverne fungerer naturligt for dem, der arbejder i jorden: Blå og gule (drikkevand og gas) er potentielt "farlige", hvorimod rødbrune og sorte ikke er så "farlige". Det er et system, der fungerer, tilføjer han.

Behøver ikke mere

Han understreger, at han ikke forsøger at tilsidesætte den verserende problematik i fejlkoblinger, som betyder at regnvandsmængden forøges i afløbssystemet. Han er enig i, at man må diskutere problemet og finde en løsning, men han er ikke enig i, at man gør brug af en allerede anvendt farve i rørsystemerne under jorden.

- I 2013 indførte vi blå endepropper til regnvandsstikket. Sidste år introducerede vi også et blåt opføringsrør, der fører signalfarven helt til terræn. I vores øjne behøver vi ikke mere, men vi er naturligvis mere end klar til at diskutere behovet for yderligere signalkomponenter. Hvis trenden med at indføre blå rør og fittings fortsætter, så oplever vi omvendt en stor risiko for forveksling af regnvandsrør med drikkevandsrør. Det bliver ikke nemmere for entreprenørerne, hvis der ligger to blå rør på private grunde, mener Henning Nykjær Stabell.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han påpeger desuden, at en situation med blå rør på markedet til afløbssystemer skaber et behov for dobbeltlager hos både producenter, grossister, entreprenører og forsyninger. Den løsning, mener han, vil give større udfordringer og forøgede omkostninger i forhold til at anvende de allerede anerkendte metoder. I stedet synes han fokus bør være på enkelte signalkomponenter i form af propper og opføringsrør.