Abonnementsartikel

Alarmerende signaler fra regeringen, som siden sidste sommer har nedprioriteret investeringer i blandt andet nødvendig infrastruktur.

Administrerende direktør Lars Storr-Hansen fra Dansk Byggeri advarer nu regeringen mod at glemme de langsigtede og nødvendige offentlige investeringer i blandt andet infrastrukturen i den kommende 2025-plan.

Meldingerne fra Christiansborg lyder på, at de mere bløde velfærdsområder prioriteres i forreste linie, men Lars Storr-Hansen ser hellere en langsigtet offentlig investeringsplan, der først og fremmest prioriterer projekter med det højeste samfundsøkonomiske afkast:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har gennem mange år konstateret, at der er nødvendige, samfundsmæssige investeringer, der ikke foretages i Danmark. Pengene går i stedet til mere service og såkaldte 'varme hænder'. Det sker til skade for økonomisk vækst og dermed for alle danskere, siger Lars Storr-Hansen til Dagens Byggeri.

Det gælder såvel udbygning af vejnettet, metro og andre ting, der skaber vækst.

Adm. direktør Lars Storr-Hansen

Dansk Byggeri

Billige penge

Han peger samtidig på, at 'penge er billige' i øjeblikket, og at det dermed er et godt tidspunkt at foretage langsigtede investeringer:

- Det gælder såvel udbygning af vejnettet, metro og andre ting, der skaber vækst. Samtidig skaber det bedre muligheder for, at entreprenør- og håndværkervirksomhederne planlægningsmæssigt kan skabe en mere produktiv branche. Det offentlige står jo for cirka 80 procent af investeringerne. Siden kasseeftersynet sidste år, da regeringen tiltrådte, har man hævdet, at investeringerne lå på et for højt niveau. I det lys frygter vi en 2025-plan med et alt for lavt investeringsniveau i forhold til, hvad der er samfundsgavnligt. Der er allerede projekter med en samfundsøkonomisk forrentning på 15 procent, der ikke gennemføres. Det giver ingen mening, siger Lars Storr-Hansen videre.

Lavere kapitalskat

Samtidig benytter han i et indlæg i Jyllands-Posten lejligheden til at efterlyse en forenkling af kapitalbeskatningen, så mere privat finansiering kan komme på banen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er et generelt problem, at Danmark adskiller sig negativt i forhold til Sverige og andre lande omkring os ved at beskatte kapital meget hårdt. Det skal vi gøre op med, så vi kan øge de private investeringer. Dybest set vil det være en fordel med en flad skat på alle indkomster, så det ikke er dem med de dyreste rådgivere, der får den laveste beskatning. Der er derfor behov for både at nedsætte skatten på kapital og arbejdsindkomst. Investeringerne er slet ikke kommet i gang siden krisen i 2008, og en af grundene er en alt for høj beskatning, slutter Lars Storr-Hansen.