Abonnementsartikel

Rotar skrotsaks på Hitachi gravemaskine skaber ny økonomi ved ophug.

Der er travlhed på havnen i Frederikshavn, hvor Jatob ApS er i gang med ophugningen af en norsk pram, der tidligere sejlede større emner ud til offshore opgaver på Nordsøen.

Prammens skrog og øvrige jernkonstruktioner klippes i stykker med en ny hydraulisk saks, Rotar RSS100, som virksomheden fra Bjerringbro netop har fået leveret sammen med en Hitachi ZX470LCH-5B gravemaskine:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har valgt en Hitachi, fordi vores erfaring viser, at det nok er den bedste maskine til at trække en saks. Ikke mange andre kan det samme med hydraulik, og maskinen har styrken til både at bære og hele tiden levere det olieflow, der skal til, siger Jan Rasmussen fra Jatob.

... det betyder meget, at maskinen kører lige så godt med den halve gas.

Jan Rasmussen

Jatob ApS

Sparer på dieselforbruget

- Samtidig har vi valgt en ny type saks fra Rotar for at se, om den løsning er bedre. Ikke det billigste valg, men til gengæld ved vi, at grejet holder i lang tid, og med de sidste nye teknologier er dieselforbruget faldet meget, siger han.

Maskinførerne hos Jatob er med på idéen om at køre grønt. Deres meldinger og målinger viser, at der ved 10 timers daglig drift med den nye Hitachi/Rotar løsning spares omkring 20.000 kr. på dieselregningen om måneden - svarende til mellem 15 og 20 procent.

- Ofte vil en hydraulisk saks miste kraft og døje med at slæbe, når man skifter til miljøvenlig energikørsel, og det vil være nødvendigt at give ekstra gas. Det oplever vi ikke med den nye maskine, der udnytter olien på en anden måde og er mere økonomisk, siger Jan Rasmussen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bedre flow og lavere olietemperatur

Jatob ApS er siden starten i 1994 vokset til et selskab med bred erfaring inden for nedbrydning og nedrivning - samt demontering og genbrug af jernkonstruktioner. Opgaverne spænder fra mindre parcelhuse til større fabriks- og produktionsanlæg, kraftværker, kraner og skibe.

- I vores branche er det vigtigt at holde øje med alle de ting, der koster penge. Så det betyder meget, at maskinen kører lige så godt med den halve gas. Hydraulikkredsløbet i saksen er forbedret med mere flow gennem de forskellige ventilbokse og rørføringer, så olien nemmere kan passere uden modtryk. Det gør arbejdstemperaturen cirka 20 grader lavere og er med til at give de store besparelser. Også på servicesiden, fordi olieringe, pakninger og andre dele af hydrauliksystemet ikke længere belastes så meget af varme, siger han.