Abonnementsartikel

Flere end 800 højteknologiske rottefælder i kloakkerne og på overfladen er med til at sørge for, at Malmø Kommunes rotter holdes i skak.

Rotteproblemerne er stabiliseret og den årlige giftmængde reduceret med mere end 50 procent - blandt andet ved hjælp af den danske, elektroniske rottefælde, WiseTrap. Den indsats gør Malmø til den storby i Europa, der er teknologisk længst fremme i kampen mod rotter.

Det fortæller Kenneth Nilsson, der er driftingeniør hos vandforsyningen VASyd, der blandt andet står for drift og vedligeholdelse af det offentlige ledningsnet i Malmø. Kombinationen af bekæmpelse af rotter i boligforeninger og i det offentlige kloaknet har på trods af det stigende antal rotter i kloakkerne resulteret i, at problemerne er holdt nede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Effektiv udryddelse

- Når vi rykker ud til rotteanmeldelser, så lokaliserer vi problemet, og hvis rotterne kommer fra kloakken, så installerer vi de intelligente dræberfælder strategiske steder i brøndene, så rotterne udryddes hurtigt og effektivt. Borgere med rotteproblemer er faktisk selv begyndt at efterspørge de intelligente fælder, siger Kenneth Nilsson i en pressemeddelelse.

Den elektroniske rottefælde, WiseTrap, fungerer på den måde, at når rotternes bevægelse og kropsvarme registreres, udskydes et bundt dræbende spyd med stor kraft og knækker rygsøjlen på rotterne. Spyddene trækkes herefter op, og den døde rotte skylles ud med kloakvandet og ender enten på renseanlægget eller nedbrydes på sin vej dertil.

- Den største del af problemerne skyldes utætte kloakker. Når vi har en borger med rotteproblemer, så kører vi også en tv-inspektion i kloakkerne for at lokalisere eventuelle skader på kloaknettet. Og hvis det viser sig, at der er utætheder, hvor rotterne kan komme op, så renoverer vi kloakrørene, så rotterne ikke kan komme op, siger Kenneth Nilsson.

Investerer massivt

Malmø har inden for de senere år optrappet krigen mod rotter markant. I 2014 var der installeret 511 dræberfælder rundt om i Malmø og i kloakkerne. I dag er der flere end 830 fælder, der er installeret hos boligselskaber, private virksomheder, offentlige pladser og i det offentlige kloaknet.

Det svarer til en stigning på 64 procent viser tal fra skadedyrsfirmaet Anticimex, der installerer, drifter og servicerer fælderne. Det er kombinationen af dræberfælder i kloakkerne og dræberfælder på overfladen - på torve, langs bygninger og ejendomme mm., der ifølge salgsansvarlig hos Anticimex, Henrik Tuvesson, skaber de gode resultater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Rotter spreder smitte og er farlige for mennesker. Samtidig kan de gøre skade for millioner af kroner i huse, lejligheder og virksomheder. Den teknologiske udvikling giver os en historisk mulighed for at holde rotteproblemerne nede, og Malmø er en af de byer, der virkelig har taget kampen op mod rotterne og udnyttet de nye, miljøvenlige muligheder, forklarer Henrik Tuvesson.

Wisebox

Mange af fælderne i det offentlige kloaknet er placeret i centrum af byen, hvor der er mange restauranter og cafeer. Hvor der er mad og affald er der nemlig typisk mange rotter. Det kan også ses af skudstatistikkerne fra fælderne, der viser meget aktivitet i de områder af byen.

Som en konsekvens af den nye lovgivning om at minimere brugen af gift, så har Malmø Kommune besluttet at erstatte giftstationerne med intelligente fælder. De såkaldte WiseBoxe placeres på torve og pladser, parker og langs bygninger. Når rotten løber ind i WiseBox og aktiverer fældens sensorer, lukker fælden og rotten aflives med strøm.