Abonnementsartikel

Bygherrer og entreprenører skal kunne spare millioner på handel og transport med jord med portalen jord.dk.

Jord.dk er navnet på en ny online-portal, der vil tage et ordentligt læs af markedet for handel med og transport af jord. Først i Danmark og siden internationalt. Bag portalen står tre kammerater med vidt forskellig baggrund. Deres fælles satsning spås at have internationalt potentiale, fordi den rammer en niche og branche, som historisk ikke indfører ny teknologi i alt for højt tempo og baserer sig på begrænsningerne i det nære netværk og de faste samarbejdspartnere. Diplomatisk udtrykt er handel med jord sket meget analogt indtil dato.

- I ethvert anlægsprojekt er der typisk en mængde jord, som skal flyttes. Enten trænger man til jord, eller også mangler man jord, fortæller direktør og medstifter Rolf Mørk Nielsen, der oprindelig er IT-ledelseskonsulent.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Entreprenører har typisk nogle faste kanaler at ordne dette igennem og faste vognmænd, som kører for dem. Ofte bliver overskudsjord kørt til en opbevaringsplads for siden at blive læsset om og kørt til en byggeplads et sted, hvor jorden nu mangler.

- Med Jord.dk springer vi optimalt opbevaringen over og kører jorden direkte hen til, hvor der er behov for den. Vi formidler og koordinerer jordbehov, fordi vi ved, hvor behovene er, siger medstifter, Brian Rosenkilde, der som projektleder i et rådgivende ingeniørfirma med ekspertise i netop jord kender problemstillingen.

Den tredje partner er datalog Lars Jacobsen, der er den tekniske hjerne bag portalen.

- Jord.dk er nemt tilgængelig fra en computer. Man lægger sit behov direkte ind på portalen og får svar på forespørgslen kort tid efter med prisoplysninger og praktisk information. Vi kan reagere med korteste varsel og med bare et enkelt tryk på en knap, hvor håndtering i dag ofte kræver meget tid og mange telefonopkald. Vores pris vil i de fleste tilfælde være markant billigere på grund af databasen, vi trækker på, siger Rolf Mørk Nielsen.

Store besparelser i vente

Ofte beløber handel og flytning af jord sig til millionklassen i større byggerier og anlægsarbejder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I langt de fleste tilfælde vil vores database kunne give bygherrer og projektansvarlige store besparelser, eksempelvis ingeniør- og entreprenørfirmaer og ikke mindst kommuner og stat, der har store anlægsarbejder, forklarer Rolf Mørk og præciserer, at man normalt først er en relevant partner ved et volumen over 250 kubikmeter jord.

I visse tilfælde vil jorden skulle mellemlagres før videresalg. Her byder der sig en ny forretningsmulighed for eksempelvis landmænd eller grusgravsejere med plads i overskud, som kan tjene en mønt i en lejeperiode. Også dette koordinerer jord.dk inklusive de ofte nødvendige tilladelser til opbevaringen.

Portalen er også gearet til at håndteret forurenet jord, selvom proceduren grundet myndighedskrav her bliver lidt mere manuel. Men stadig er fordelen markedsoverblikket via databasen.

- Vi gør ikke tingene unødig kompliceret, men sikrer omvendt overholdelse af alle lovkrav omkring håndtering af forurenet jord, så også her vil vi kunne tilbyde en konkurrencefordel, siger Brian Rosenkilde.

Strategi og ambitioner

Jord.dk er omhyggeligt og møjsommeligt udviklet som fritidsprojekt over meget lang tid. Rolf Mørk Nielsen er i dag ansat i firmaet sammen med en projektkoordinator og sælger. Bagmændene har også allieret sig med et professionelt bestyrelsesmedlem, Michael Møller, for at få sparring på vækstscenarierne, eksekveringen og strategien fremadrettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil bruge Danmark som springbræt til at bringe jord.dk ud i verden. Men der er rigeligt at gøre med at lykkes her til lands i første omgang, siger Rolf Mørk Nielsen og tilføjer:

- Vi får ekstremt positiv respons fra markedet og nyder stor interesse blandt de entreprenører, kommuner og byggefirmaer, som vi har snakket med indtil dato. Der kommer ugentligt nye projekter ind, selvom vi først nu går offentligt ud med informationen om den nye service og portal.