Abonnementsartikel

Parterne har indgået en aftale, der skal sikre en effektiv jobformidling af ledige asfaltarbejdere.

Mange virksomheder oplever i denne tid problemer med at skaffe den kvalificerede arbejdskraft, når der er brug for den.

Det gælder ikke mindst i Asfaltindustrien, der som typisk sæsonarbejde og meget tid væk fra familien kan have problemer med at skaffe arbejdskraft, når højsæsonen for asfaltering står på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skal det nye samarbejde mellem 3F og Asfaltindustrien råde bod på. Den grundlæggende idé er, at en arbejdsgiver inden for asfaltbranchen skal kunne ringe til 3F, når der er brug for flere hænder i produktionen:

Om nogle år bliver det svært at finde de rigtige asfaltarbejdere. Der bliver kamp om de bedste og klogeste arbejdere, og den kamp vil vi gerne vinde.

Adm. direktør Anders Hundahl

Asfaltindustrien

- Det er helt afgørende, at vores virksomheder har adgang til kvalificeret arbejdskraft, når vi skal reparere vores eksisterende veje og bygge de nye, der er brug for i fremtiden. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu har fælles fodslag med 3F om, at vi hurtigt og effektivt kan matche opgaverne med de ledige hænder, siger administrerende direktør for Asfaltindustrien, Anders Hundahl.

Fleksibel branche

Ved den seneste optælling fra april i år af ledige asfaltarbejdere i 3F, var 115 arbejdsløse. Tallet svinger meget i forbindelse med årstiden, og der er mere at lave om sommeren:

- Det er en fleksibel branche, hvor mængden af opgaver kan svinge op og ned. Derfor er det vigtigt, at vi får vores ledige medlemmer ud i job så hurtigt som overhovedet muligt. Vi har hænderne, og Asfaltindustrien har opgaverne, derfor er det et oplagt samarbejde, siger formanden for byggegruppen i 3F, Kim Lind Larsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

3F forpligter sig til at formidle de ledige medlemmer, og Asfaltindustrien forpligter sig til at udbrede kendskabet til jobformidlingen hos deres medlemmer og i øvrigt ansætte de ledige på overenskomstmæssige vilkår.

Fælles jobmission

Anders Hundahl understreger, at samarbejdet ikke alene gælder jobformidling, men også at løse udfordringerne med mangel på kvalificeret arbejdskraft, hvis der opstår problemer:

- Det er en fælles jobmission mellem Asfaltindustrien og fagbevægelsen. Om nogle år bliver det svært at finde de rigtige asfaltarbejdere. Der bliver kamp om de bedste og klogeste arbejdere, og den kamp vil vi gerne vinde. I dag er der ingen koordineret indsats, men fremover vil der være ét telefonnummer med én indgang, uanset om man som virksomhed ringer fra Lolland-Falster eller Nordjylland. Vi har gennem de fonde, vi har sammen med fagbevægelsen, finansieret en projektmedarbejder, der nu skal rejse landet rundt og besøge såvel 3F's kontorer, virksomhederne og jobcentrene, fortæller Anders Hundahl til Dagens Byggeri.

Intet 8 til 4 job

Anders Hundahl understreger, at asfaltarbejde betyder, at man i sæsonen knokler løs og ofte langt hjemmefra:

- En arbejdsløs 3F'er, der gerne vil være asfaltarbejder, skal være rede til at arbejde i sæson og væk hjemmefra. Vil man gerne have et 8 til 4 job og skal hente børn, er det ikke asfaltarbejder, man skal være. 3F går ind i en proces, hvor man på forhånd gør klart, hvad en asfaltarbejder skal kunne, og hvad der forventes af vedkommende. Vi har nedsat en styregruppe, der skal identificere succeskriterierne. Det bliver ikke nemmere at skaffe tilstrækkelig arbejdskraft, når man har besluttet at bygge en række supersygehuse samtidig, slutter Anders Hundahl.