Abonnementsartikel

Aarhus Kommune har gode erfaringer med at bruge droner på transmissionsnettet.

Droner har vist sig som en effektiv løsning, når Aarhus Kommune skal finde lækager på distributionsnettet, eller når et område skal tjekkes for begyndende lækager. Dronerne termograferer hurtigere, nemmere og mere detaljeret større områder, end hvis det skulle gøres fra en bil. Nu viser det sig, at droner også kan finde anvendelse på transmissionsnettet, som jo ellers hovedsageligt består af lange, lige og ganske ukomplicerede stræk. Det oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Hele transmissionsnettet termograferes med jævne mellemrum for at opdage eventuelle lækager så tidligt som muligt, og det arbejde bliver også væsentligt nemmere, når dronerne inddrages.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Effektiv løsning

- Vi har nogle strækninger på nettet, under for eksempel marker eller i naturområder, hvor vi under normale omstændigheder ville sende en lille firehjulstrækker ud eller lade en mand termografere til fods. Begge løsninger er besværlige og tidskrævende, siger Kjeld Bo Andersen, der er afdelingsleder i AffaldVarme Aarhus, og fortsætter:

- I disse tilfælde kan termografering fra drone være den mest effektive løsning. Ofte vil det være nemmere at planlægge, færre mennesker skal involveres, kvaliteten bliver bedre, og det er hurtigere overstået. Og så slipper vi for at sende en mand ud og gennemtrave en pløjemark, hvilket er en forbedring af arbejdsmiljøet.

Alt i alt er Kjeld Bo Andersen godt tilfreds med erfaringerne med at bruge droner til lækagesøgning på transmissionsnettet.

- Droner har for længst vist deres værd til lækagesøgning på distributionsnettet, og vi vil fortsætte med at afsøge potentialet på transmissionsnettet, siger han.