Abonnementsartikel

Ny analyse viser risikoen for oversvømmelse og erosion langs Danmarks 7.300 kilometer kystlinje, og konklusionerne er blandt andet, at sandfodring virker, mens stenhøfder blot flytter problemet.

Med den netop offentliggjorte Kystanalyse ligger der for første gang et samlet nationalt overblik over, hvor risikoen for oversvømmelse og erosion er størst langs de danske kyster. Analysen viser, hvor behovet for kystbeskyttelse er størst nu - og i fremtidige klimascenarier.

- Med Kystanalysen har vi fået et godt grundlag for den fremtidige planlægning af kystbeskyttelsen i Danmark. Analysen peger klart på, at kystbeskyttelse over længere strækninger er mest omkostningseffektiv. Der er i dag steder med et beskyttelsesbehov, som ikke bliver dækket, og analysen og nye værktøjer skal nu hjælpe kommuner og grundejere med at finde løsninger, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Udskyder problemet

Ingeniøren belyser i en artikel om analysen, at en af konklusionerne er, at de stenhøfder, bølgebrydere og beskyttelse af skråninger, som mange grundejer ynder at anlægge, ikke er tilstrækkelige, og i mange tilfælde enten flytter eller udskyder problemet.

"Det fangede sand reducerer tilbagerykningen af kysten på en strækning opstrøms for konstruktionen. Det sker dog på bekostning af den nedstrøms strækning, som så vil mangle det fangede sand. En høfde flytter således erosionen nedstrøms, og medfører læsideerosion," lyder det i analysen.

Om stenfunderingen af skråninger argumenteres der blandt andet for, at hvis der er tale om kronisk erosion, vil stranden med tiden blive smallere for til sidst at forsvinde helt. Derfor kræver det løbende vedligehold, hvis det skal holde.

Til gengæld fremhæves det, at sandfodring er den mest effektive metode til kystbeskyttelse. Det kan dog kun betale sig, hvis der sandfodres over lange strækninger.

Læs analysen her.