Abonnementsartikel

Bispebjerg Hospital vil i det kommende år været præget af omfattende gravearbejder, hvor der skal trækkes rør på kryds og tværs af hospitalsområdet. Det sker som et led i etableringen af et grundvandsanlæg.

I fremtiden skal Bispebjerg Hospital kunne pumpe kulde og varme op af jorden - billigt og miljøvenligt. Men for at etablere løsningen, skal der trækkes rør og bores huller. Der skal bores 12 huller på 100 meters dybde rundt på Bispebjerg Hospitals 26 hektar store område. Desuden graves cirka 4 kilometer rør ned, hvilket svarer til, at cirka 2.000 kubikmeter jord skal graves væk. Det oplyser Bispebjerg Hospital i en pressemeddelelse.

- Det siger sig selv, at vi støder på mange forhindringer i form af træer, bygninger og andre rør i jorden, og vi kommer til at være til gene på hospitalsområdet. Men det er umagen værd. Det er dyrere at etablere end konventionelle løsninger. Til gengæld er driftsomkostningerne så meget lavere, at merudgiften er tilbagebetalt i løbet af mindre end ti år, siger entreprisechef Carsten Nyboe fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I grove træk kan man med et såkaldt ATES-anlæg hente koldt grundvand op og bruge det til at køle det nye hospital og psykiatri med om sommeren. Når det så er blevet varmet op, leder man det ned i jorden, hvor varmen kan lagres. Om vinteren kan det varme vand hentes op og bruges til at opvarme med. På den måde kan hele kølebehovet og cirka halvdelen af varmebehovet på det nye hospital og psykiatri blive dækket. Hofor leverer den resterende fjernvarme.

Bedre priser

Parallelt med etableringen af ATES-anlægget laves også et nyt nødstrømsanlæg, når der alligevel skal graves på kryds og tværs af området. I første omgang blev opgaven med både at etablere ATES- og nødstrømsanlæggene budt ud sammen med 20 års drift i et såkaldt Offentligt-Privat-Partnerskab. Der kom dog kun ét bud på opgaven, og strategien er nu ændret, så opgaven bydes ud i fem delopgaver: ATES, nødstrøm, teknikhus, boring af huller og rørlægning.

- Vi vurderer, at vi kan få bedre priser ved at hente kompetencer ind til hver enkelt delopgave såsom etablering af ATES, etablering af nødstrøm, boring af huller. Vi kommer selv til at koordinere snitfladerne mellem delopgaverne, og det betyder, at vi placerer en stor del af risikoen hos os selv frem for hos en entreprenør. Dermed forventer vi også at kunne holde priserne på de enkelte opgaver nede, siger Carsten Nyboe.

Som en del af gravearbejdet skal et rosenbed flyttes, lige som et elmetræ, et kirsebærtræ og et birketræ må lade livet.

- Vi har været i samråd med både hospitalets gartnere og Kulturstyrelsen i planlægningsarbejdet og har vurderet nøje, hvor vi gør mindst skade. Vores rør kommer til at slå flere knæk for at gå uden om træer, siger Torben Faurbye fra rådgivningsvirksomheden Tofa, der styrer grave- og rørarbejdet.