Abonnementsartikel

Det kræver stor opmærksomhed at sidde i gravemaskinen, når biler, cyklister og gående færdes tæt på hele dagen.

Aarsleff har indgået en rammeaftale på seks år med Aarhus Vand om separering af regnvand og spildevand i Aarhus bymidte. Det har fået entreprenøren til at investeret i fire nye Cat-gravemaskiner - to stk. Cat 325 og to stk. Cat 335 - hvortil kravet var, at de skulle være både kompakte og i stand til at løfte brønde på op til 15 tons. Det oplyser Pon Equipment, der har leveret maskinerne, i en pressemeddelelse.

En af de nye maskiner arbejder i øjeblikket tæt ved det tungt trafikerede kryds mellem Grenåvej og Vejlby Ringvej, og det stiller krav til både opmærmsomheden og udsynet fra gravemaskinen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kompakt giver udsyn

Jeg skal være koncentreret hele tiden. Både over for dem, der cykler, kører i bil eller kommer gående plus lygtepæle, buskure, el-ledninger og kabler. Så jeg kan godt være noget træt i hovedet, når dagen er omme.

Palle Petersen

Maskinfører, Aarsleff

- Når du arbejder her, hvor der er så trafikeret, så har du fodgængere og cyklister, du hele tiden skal holde øje med. Nogle steder kommer der helt op til 5000 cyklister forbi om dagen, så man skal hele tiden være på dupperne. Men når jeg kører med kompakt-gravemaskinen, som ikke fylder så meget, så kan jeg bedre overskue arbejdsområdet, fordi maskinens venderadius er så lille, siger Palle Petersen, der er maskinfører hos Aarsleff.

På samme måde som bilister skal holde øje med fodgængere og cyklister, skal der også holdes godt øje fra gravemaskinen - hele dagen.

- Jeg skal være koncentreret hele tiden. Både over for dem, der cykler, kører i bil eller kommer gående plus lygtepæle, buskure, el-ledninger og kabler. Så jeg kan godt være noget træt i hovedet, når dagen er omme. Derfor er jeg også meget glad for den kompakte gravemaskine, som fylder mindre, og som er udstyret med både bak- og sidekameraer og ekstra lygter, siger Palle Petersen.

Aldrig helt sikker

Hos Aarsleff er der et stort fokus på at højne sikkerheden på sine arbejder. Anskaffelsen af de kompakte gravemaskiner skal give maskinføreren bedre muligheder for at holde øje med de bløde trafikanter, og derudover opsætter man også altid afskærmning, sikkerhedshegn og mærkning med skilte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På den måde holder vi langt de fleste væk fra arbejdsområdet, men der er altid nogle, der alligevel forcerer afspærringen eller ignorer skiltningen, og det er den risiko, maskinføreren sidder med i baghovedet. Han kan aldrig være 100 procent sikker på, at der ikke kommer uvedkommende i nærheden af maskinen. Det stiller store krav til maskinføreren og maskinen, men vi gør alt, hvad vi kan og skal for at skabe en sikker arbejdsplads som overhovedet muligt. Både for os selv, men også for de forbipasserende, siger konduktør hos Aarsleff, Allan Nielsen.