Abonnementsartikel

Ifølge Dansk Byggeri giver kommuner i stigende grad tilladelse til, at der indstøbes forurenet byggeaffald i beton. Miljøstyrelsen er nu gået i gang med at udarbejde en vejledning til kommunerne.

For nylig rettede Dansk Byggeri en hård kritik mod Miljøstyrelsen for ikke at rette op på en praksis, hvor kommuner i stigende grad giver tilladelse til, at der indstøbes forurenet byggeaffald i beton til byggeriet. Dagens Byggeri har været i kontakt med Miljøstyrelsen, der fortæller, at styrelsen den senere tid har oplevet en stigning i antallet af henvendelser fra kommuner og virksomheder i forhold til anvendelse af nye typer af materialer i bygningskonstruktioner, støjvolde m.v.

- Det er kommunerne, som har ansvaret for at afgøre, om anvendelse af materialerne i den konkrete sammenhæng er forsvarlig, men de efterspørger generel vejledning til vurderingen af materialerne i forhold til miljø og sundhed. Det kræver ofte en både juridisk og teknisk kompliceret vurdering at afgøre de konkrete sager, siger Niels Bukholt, der er funktionsleder for jord og affald hos Miljøstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De mange henvendelser fra kommunerne har betydet, at Miljøstyrelsen nu er gået i gang med at kigge nærmere på problematikken og forventer at kunne give kommunerne en vejledende udtalelse i løbet af 2017.

Vores ærinde er at påpege behovet for at indskærpe lovgivningen, så den ikke misfortolkes i kommunerne.

Thomas Uhd

Branchedirektør, Dansk Byggeri

- Vi har fuld forståelse for kommunernes situation, og vi har derfor sat gang i et arbejde med at vurdere anvendelsen af forskellige materialer i beton. Formålet er at give kommunerne en vejledende udtalelse om, hvordan disse sager skal vurderes, som både kommunerne og virksomhederne kan bruge. Vi vil inddrage interessenter fra både byggebranchen og kommunerne i arbejdet, og vi forventer at kunne afslutte det i 2017, siger Niels Bukholt.

Lang tid

Hos Dansk Byggeri er man glad for, at Miljøstyrelsen er gået i gang med at kigge på emnet, men man frygter samtidig for en lang tidshorisont.

- Det er godt, at styrelsen er i gang, men vi kan godt være bekymrede for, om det går for langsomt, fordi vi mener, at det er en praksis, som bør stoppes så hurtigt som muligt, inden den breder sig, og byggekomponenter med affald i sig bliver spredt yderligere, siger branchedirektør i Erhvers- og brancheservice i Dansk Byggeri, Thomas Uhd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han slår fast, at de mange henvendelser fra kommunerne til Miljøstyrelsen viser, at der er stor interesse for genanvendelse, og i den forbindelse slår han til lyd for, at det er bedre at gå med livrem og og seler frem for at give tilladelser i tvivlstilfælde.

- Ideen om genanvendelse er god, men den kan også misbruges til problematiske forretningsmodeller og misforstås af kommuner, som gerne vil fremme mere genanvendelse. Det er helt centralt i en cirkulær økonomi, at man kender de materialer, som genanvendes, så man får en reel bæredygtig gevinst, siger Thomas Uhd.

Dansk Byggeri har anført at kende til flere eksempler på, at der er blevet givet tilladelse til, at farligt byggeaffald indeholdende blandt andet tungmetaller indstøbes i beton, men ønsker ikke at udtale sig om konkrete sager.

- Vores ærinde er at påpege behovet for at indskærpe lovgivningen, så den ikke misfortolkes i kommunerne. Gives der tilladelse, vil der være virksomheder, som tager den mulighed, og det er det, som skal undgås, siger Thomas Uhd.