Abonnementsartikel

Tre engelske entreprenørfirmaer har fået en samlet bøde på mere end to mio. pund for alvorlige brud på sikkerheden ved projekt, hvor graverende kollapsede over kloakarbejder.

For de tre engelske entreprenørvirksomheder Kier MG Ltd., John Henry & Sons og Lawless Civils Ltd. er december ikke blevet nogen glædelig afslutning på kalenderåret. Alle tre virksomheder er ved de engelske domstole netop blevet gjort ansvarlige for en arbejdsulykke, der skete i byen Lincolnshire tilbage i 2012. Det skriver Construction Enquirer.

Her arbejdede den 47-årige Vincent Talbot med store kloakrør i en graverende, da den pludselig kollapsede. Han lå fastklemt i 15 minutter, før han blev gravet fri og fløjet på hospitalet. Jordtrykket brækkede hans ene ben seks steder, og hans højre ankel har fået varige mén. Det tog ham mere end et år at komme tilbage på arbejdsmarkedet, og lægernes dom er, at han aldrig kan genoptage sine tidligere arbejdsfunktioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Snyd med papirer

Det engelske arbejdstilsyn - HSE - undersøgte omstændighederne og konkluderende, at sikkerheden ikke havde været i orden. Opgaven lå hos Kier MG Ltd subcontracted, som havde hyret John Henry & Sons ind som underentreprenører. Sidstnævnte havde igen hyret Lawless Civils Ltd. til at udføre opgaven for sig, hvilket de dog havde glemt at informere Kier MG om.

Lawless Civil Ltd. var desuden ikke godkendt til at udføre denne type gravearbejde. Dog havde de hyret en tilsynsførende, men vedkommende havde hverken erfaring, kvalifikationer eller den rette uddannelse til at løse opgaven.

For at gøre ondt værre valgte John Henry & Sons efter ulykken at ændre dateringen på metodebeskrivelsen, så det så ud som om den var underskrevet af medarbejderne på pladsen, inden graverenden kollapsede. Medarbejderne var under arbejdet beskyttet af en tre meter lang gravekasse, men længden af kloakrørerne var seks meter, hvilket betød, at de ikke var beskyttet i hele rørets længde. Derudover lækkede der vand fra siderne i graverenden - også hvor gravekassen ikke dækkede.

Kort sagt var det blot et spørgsmål om, hvornår ulykken ville ske.

Kunne være fatalt

Kier MG Ltd erkendte sig skyldige i at have brudt sikkerhedsreglerne og fik en bøde på 1,5 mio. engelske pund, hvilket svarer til godt 13 mio. kr. John Henry & Sons Ltd afviste at have skyld i sagen, men blev alligevel fundet skyldige i brud på sikkerhedsforskrifterne. Deres bøde lød på 550.000 pund - knap fem millioner kr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lawless Civils Ltd. erkendte også sin skyld og fik en bøde på 40.500 pund - cirka 360.000 kr.

- Hændelsen kunne forudses og derfor undgås, og hr. Talbots skader var resultatet af flere fejl hos de ansvarlige. Lige fra planlægningen til udførelsen af projektet. Det er uundgåeligt at en graverende uden afstivning vil kollapse. Af samme grund skal de sikres korrekt for at beskytte de folk som arbejder i renderne. Dette uheld kunne lige så godt have været fatalt, udtalte Martin Waring fra HSE til Construction Enquirer efter dommen.