Abonnementsartikel

Regeringen vil med en række initiativer stoppe unfair konkurrence fra det offentlige.

Står det til regeringen, skal private virksomheder ikke udsættes for ulige konkurrence fra offentlige myndigheder. Grundlæggende er det regeringens holdning, at det offentlige ikke skal bevæge sig ind på private markeder og udføre opgaver, der ligger langt ud over det offentliges kerneområde.

Derfor igangsætter regeringen nu et servicetjek af det offentliges erhvervsaktiviteter. Det skal sikre fair og lige konkurrence mellem offentlige og private aktører, og at den offentlige sektor grundlæggende koncentrerer sig om sine kerneopgaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gode vilkår

- Det er afgørende for regeringen, at vi skaber gode vilkår for vores virksomheder. Når det offentlige udfører opgaver på private markeder, sker det ikke altid på ens vilkår, og det giver urimelige vilkår for de virksomheder, der bliver ramt. Det er afgørende for mig, at vi nu tager hul på det konkrete arbejde med at sikre en mere fair og lige konkurrence. For mig at se skal det offentlige koncentrere sig om sin kerneopgave og ikke løse opgaver, der hører hjemme i den private sektor, siger minister for offentlig innovation, Sophie Løhde.

Der bliver blandt andet tale om et servicetjek af lovgivningen, som skal afdække, om offentlige aktørers adgang til at udføre erhvervsvirksomhed er rimelig.

På den baggrund vil regeringen tage stilling til, om adgangen til at udføre offentlig erhvervsvirksomhed skal indskrænkes.

Lige vilkår

Der vil dog være tilfælde, hvor offentlige myndigheder fortsat skal kunne udføre erhvervsvirksomhed, men her vil regeringen sikre lige vilkår mellem offentlige og private aktører. Derfor vil man blandt andet se på prissætningen af kommunale, regionale og statslige erhvervsaktiviteter.

Hvis man som privat virksomhed oplever, at det offentlige går ud over sine beføjelser og bedriver konkurrenceforvridende erhvervsaktiviteter, skal man vide, hvor man kan gå hen for at klage. Regeringen ser derfor blandt andet på mulighederne for at indføre én samlet klagemyndighed for offentlig erhvervsaktivitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et helhedstjek

Som led i arbejdet gennemføres i øvrigt et helhedstjek af kontrolbudsbekendtgørelsen, der indeholder regler for kommuner og regioners afgivelse af kontrolbud på egne udbud.

- Det er helt naturligt, at der sker en opstramning af offentlige myndigheders mulighed for at varetage erhvervsopgaver, som private kan varetage. Regeringens initiativ skal give os mulighed for at skabe mere lige konkurrence, bedre løsninger og klarhed over rollefordelingen mellem den offentlige og den private sektor. Regeringen vil sikre tæt inddragelse af erhvervsorganisationer mv. i arbejdet. Derfor inviterer vi hurtigst muligt relevante aktører til dialogmøde med henblik på at få diskuteret problemstillingen og konkrete eksempler fra dem, der oplever, at den offentlige sektor går for langt, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll.

Længe ønsket opgør

Formanden for Sikre Veje, Michael Stisen fra Arkil, er glad for meldingen fra regeringen.

- Inden for opgaver for vej/park/drift/rengøring har vi i årevis forsøgt at gøre politikere opmærksomme på, at udbud af offentlige opgaver inden for det område alt for ofte har været præget af unfair konkurrence fra de kommunale enheder. Vi har efterlyst fair vilkår igen og igen, uden at nogen tidligere har lyttet. Hvis regeringen får magt, som den har agt, så kan det være, at de tider er forbi, og at der igen bliver lyttet til os. Ikke mindst hele ordningen med kontrolbud har været med til at forplumre udbuddet af offentlige opgaver, hvor man som offentlig enhed har haft meget nem adgang til enten at annullere et udbud eller tildele sig selv opgaven, på trods af at det ofte har været indlysende, at kommunens egen beregning ikke holdt vand, siger Michael Stisen.

Brug for opgør

Senest har Dansk Byggeri, Dansk Erhverv og DI i fællesskab udarbejdet et oplæg til nye og fair spilleregler for offentlige kontrolbud. Så regeringens servicetjek rammer plet i forhold til at gøre op med den noget brogede tilgang til udbud af offentlige opgaver.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men kan vi komme videre endnu end "nye og fair spilleregler" - kan vi få et opgør med tankegangen omkring kontrolbud, så vil det være fantastisk. Det allerbedste ville være, at muligheden for kontrolbud helt blev afskaffet. Tving politikere og embedsmænd til at tage stilling til, om de vil udbyde eller ej i stedet for at lave en mellemløsning med kontrolbud, hvor man altid kan fortryde. Meld klart ud, om man vil udlicitere eller ej - og vælger man udlicitering, så skal det være et klart og præcist valg, understreger Michael Stisen.

Afskaf den

Han mener ikke, at der er behov for et servicetjek af kontrolbudsbekendtgørelsen. I stedet siger han:

- Afskaf den i stedet for. Det er forfriskende, hvis vi kan få hul på en debat om, hvad der er kerneopgaver for det offentlige, og hvad der bestemt ikke er - græsslåning og opsamling af affald hører bestemt ikke til en offentlig kerneopgave. Her er et velfungerende marked, der som minimum kan levere samme kvalitet til en lavere pris, give større fleksibilitet og ofte kan forbedre både kvalitet og udvikling og sikre et marked med fair og lige konkurrence, slutter Michael Stisen.