Abonnementsartikel

Brancheforening og Dansk Folkeparti frygter undergravning af bekæmperbranchen og miljøet.

En lovændring som i øjeblikket er på vej ind i skadedyrsbekendtgørelsen vil give landmændene mulighed for selv at bekæmpe rotter med rottegift.

Det er dog et skidt tiltag, som vil være starten på en glidebane, der kan være med til at undergrave branchen og miljøet samt stoppe den positive udvikling, som rottebekæmperne har undergået de seneste årtier hen imod effektiv og giftfri bekæmpelse, mener både DF og Brancheforeningen for Skadedyrsbekæmpere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Brancheforeningen for Skadedyrsbekæmpere kan ikke acceptere forslaget om midlertidig godkendelse af landmænd til supplerende bekæmpelse med kemisk rottegift. Skadedyrsbekæmpelse er forbeholdt professionelle og autoriserede aktører, der forstår at arbejde inden for et yderst komplekst område, herunder også bygningsgennemgang, der skal sikre den optimale forebyggelse i de konkrete tilfælde, siger Claus Schultz, formand for Brancheforeningen for Skadedyrsbekæmpere.

DF bekymrede over udviklingen

For brancheforeningen handler det om at prioritere forebyggelse i stedet for at gå tilbage til kemisk bekæmpelse. Både bekæmpelse og bygningsgennemgange skal kun varetages af rotteautoriserede. Ellers får det bl.a. også betydning for miljøbelastningen, mener brancheforeningen som bakkes op af Dansk Folkeparti.

- Det er bekymrende, når et sådant forslag kommer på bordet - både fordi det kan åbne op for en glidebane, hvor andre brancher også vil begynde at søge om midlertidige tilladelser, men også i forhold til den negative påvirkning på miljøet. Dosering af rottegifte skal foretages af eksperter og foregå i sikre systemer, siger Hans Kristian Skibby (MF), Dansk Folkepartis erhvervsordfører.

Han vil nu følge sagen nøje og tage fat i den politisk i forhold til dens udvikling.

"Forkert retning"

Siden slutningen af 90'erne har rottebekæmpelsen i Danmark undergået en udvikling henimod grønne og giftfri metoder. Medio 2016 blev der indført nye regler for anvendelse af rottegifte, hvorefter det ikke længere var tilladt at lægge gift ud, før der er observeret rotter i modsætning til tidligere, hvor man forebyggende har haft det liggende i giftstationerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en forkert retning, der kan være med til at stoppe den positive udvikling, som branchen har undergået de seneste årtier hen imod effektiv og giftfri bekæmpelse. Også arbejdet med Partnerskab om Giftfri Rottebekæmpelse bliver fuldstændig undergravet med dette forslag, siger Claus Schultz.