Abonnementsartikel

Offentlige anlægsarbejder kan ramme virksomheder hårdt, og der er grundlæggende ikke megen hjælp at hente inden for den naboretlige tålegrænse.

Ifølge et svar fra transport, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) til Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen indeholder vejlovgivningen ikke bestemmelser om erstatning til vejens naboer eller andre i forbindelse med midlertidige afbrydelser af vejene.

Det gælder eksempelvis ved vejarbejder og ledningsarbejder, der er et onde, som vejens brugere og naboer inden for rammerne af den såkaldte naboretlige tålegrænse må tåle for at opretholde og udbygge et godt vejnet og forsyning med anden infrastruktur.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kim Christiansen har påpeget, at i forbindelse med vejarbejde og anlægsarbejde - herunder den københavnske metro - bliver nogle forretningsdrivende lukket inde, så deres indtjening falder. Og disse anlægsarbejder kan vare både måneder og år. Han vil derfor vide, om disse forretningsdrivende er berettiget til erstatning, og hvem der i givet fald skal betale erstatningen.

Orienterer i god tid

Ministeren understreger dog, at for at minimere generne er det praksis, at vejmyndighederne - kommunerne, Vejdirektoratet og i mange tilfælde forsyningsvirksomhederne - i god tid inden arbejdets påbegyndelse orienterer vejens naboer om arbejdets karakter og varighed, så vejens naboer kan indrette sig på de midlertidige forhold.

Der findes dog praksis fra domstolene, hvor en anlægsmyndighed er blevet dømt til at udbetale erstatning til erhvervsdrivende på grund af midlertidige indskrænkninger i det almindelige vejnet og vejadgang.

Det gælder blandt andre en tøjforretning i forbindelse med det københavnske metrobyggeri, hvor arbejdet var planlagt med en varighed på to år, men det tog fire år og var mere intensivt end oprindeligt oplyst.

- Dommen illustrerer, at anlægsmyndigheden kan ifalde erstatningsansvar, når den såkaldte naboretlige tålegrænse overskrides, siger ministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er ikke rimeligt

Kim Christiansen er grundlæggende ganske godt tilfreds med ministerens svar, men siger til Dagens Byggeri, at der er behov for at kigge på reglerne i forbindelse med store anlægsarbejder.

- Det kan være ganske generende for mange virksomheder og føre til store omsætningstab. Man bør eksempelvis se på, at hvis en fortovsrestaurant mister hele sin omsætning en sommer på grund af et anlægsarbejde, kan det betyde lukning af virksomheden med store tab. Hvorfor skal virksomheder have et tab, fordi omgivelserne er i gang med at lave et anlægsarbejde? Det er ikke rimeligt. Det er et problem, vi også kender i forbindelse med arkæologiske fund på en grund i forbindelse med et byggearbejde. Her er det bygherren, der skal finansiere udgravningerne, og det er lige så uretfærdigt som tab i forbindelse med anlægsarbejder. Den slags tab bør man fremadrettet forsøge at finde en løsning på, siger Kim Christiansen.