Abonnementsartikel

Tunge og svært håndterbare beredskabsløsninger med udlægning af sandsække og langstrakte, tunge tubebarrierer kan hverken skabe den nødvendige sikkerhed mod oversvømmelser eller stå distancen i en sammenligning med andre løsninger, konstaterer Stormflodssikring.dk.

Stormfloden i januar viste, at håndtering af mobile dæmninger baseret på vandfyldte tubebarrierer og sandsække både ved udlægning og oprydning er tidskrævende og kræver et stort, professionelt mandskab, ligesom de - blandt andet på grund af punktering - viste sig usikre i drift og udfordrende at håndtere.

- På den baggrund er der ikke mindst i havnebyerne behov for nytænkning, og det er relevant at revurdere deres anvendelse til fordel for andre typer af mobile dæmninger, der som supplement til de faste stormflodsmure er lette at håndtere, ikke kan punktere, og som fungerer uden pumper eller energi, siger direktør og partner Jan Crone Foster fra Stormflodssikring.dk, der som en af landets førende specialister i at sikre havnebyer mod oversvømmelser ved stormflod og skybrud slår til lyd for nytænkning af metoder og materiel i beredskabet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Effektiv sikring af havne og havnebyer kræver således en kombination af permanente løsninger, adskilte kloakker og et veltilrettelagt akut beredskab, der har adgang til effektive midlertidige, sikringstiltag, som er hurtige at etablere og lette at demontere, samtidig med at de ikke kræver omfattende vedligehold og omkostningstung træning forud for anvendelse, pointerer Jan Crone Foster og understreger, at jævnlige beredskabsøvelser er afgørende for succes, når stormfloden slår mod kajkanten.

... de automatiske skjulte stormflodsmure er særdeles robuste og fungerer uden nævneværdige omkostninger til drift og vedligehold.

Direktør og partner Jan Crone Foster

Stormflodssikring.dk

Dyr træning med store gener

Imidlertid står det klart, at både vedligehold og træning i brugen af det nuværende tunge grej vejer tungt på budgetterne, fordi beredskabsøvelser kræver indkaldelse af et stort mandskab og omkostningstunge transportløsninger, ligesom det kan skabe ganske store gener for dagligdag og arbejdslivet i havnene, når veje områder skal afspærres i lang tid.

- Også i det lys er det relevant at tænke i nye baner, der kombinerer permanente løsninger med let håndterbare, mobile løsninger, der sikrer, at beredskabsøvelser kan gennemføres hurtigere med et reduceret mandskab og et reduceret transportbehov til både materiel og mandskab, siger Jan Crone Foster og tilføjer, at samarbejde er kodeord i effektiv sikring af havnebyerne.

Bredt samarbejde i fokus

- Både lokale forsyningsselskaber, beredskaber, kommune, brugere og borgere må inddrages for at kortlægge behov og udfordringer, specialister må inddrages for at sikre det rigtige match mellem behov og valgte løsninger, og selve implementeringen vil i langt de fleste tilfælde kræve hjælp fra både anlægsfolk, ingeniører og arkitekter, mener direktøren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Således er det vigtigt, at de valgte kombinationer af permanente og akutte løsninger spiller sammen med arbejdslivet på havnene. De faste installationer skal være æstetisk indbydende, komplimentere byen og sikre bylivets tætte tilknytning til havneområderne.

- Men derudover skal de - også for at sikre et godt arbejdsmiljø, effektiv håndtering og bemanding i det akutte beredskab - samtænkes med supplerende mobile løsninger for at give den fornødne sikkerhed i truende situationer, konstaterer Jan Crone Foster og lægger til, at der gennem de seneste år er udviklet en bred vifte af let anvendelige, lavteknologiske mobile løsninger, som supplement til faste barrierer.

- For eksempel har mobile bjælkebarrierer med en bredde på kun 30 centimeter vist sig særdeles effektive til sikring af lange lige stræk på havne og på tværs af veje. De går sjældent i stykker, de er hurtige at arbejde med og kan af få personer rejses til en effektiv barriere i højder op til fem meter, siger han.

Automatiske barrierer i fortovet

Samtidig slår Jan Foster Crone fast, at velplacerede faste vægge i beton eller granit udgør et både godt og økonomisk attraktivt grundlag for stormflodssikring, men han lægger til, at faste stormflodsvægge ofte vil virke hæmmende for havnens arbejdsliv og tillige lukker af for det charmerende, åbne kig, der karakteriserer de fleste danske havne.

- På den baggrund vil det ofte være optimalt at supplere faste vægge med automatiske, stormflodsmure, der ligger skjult i fortovet. De kræver ingen tilførsel af energi, der er ingen begrænsninger på længden, de rejser sig automatisk helt op i 2,5 meters højde, når vandet stiger, og de sænker sig automatisk, når vandet falder. Dertil kommer, at de automatiske skjulte stormflodsmure er særdeles robuste og fungerer uden nævneværdige omkostninger til drift og vedligehold: En årlig funktionstest kan gennemføres af én person, der hæver storflodsvæggen ved at pumpe vand ind i et underliggende kammer og efterfølgende lukker vandet ud i havnen igen, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilpasning af kloaknet nødvendigt

Jan Crone Foster understreger, at erfaringerne derudover viser, at det som supplement til faste og mobile stormflodsløsninger i langt de fleste tilfælde er nødvendigt at tilpasse de eksisterende kloaknet for at skabe den nødvendige sikkerhed mod oversvømmelse af havnebyerne.

- Der bør etableres indbyggede afspærringsmuligheder i kloaknettet, så det passer til sikringslinjerne, ligesom både kloaker og andre installationer til fjernvarme, el og kommunikation som led i den samlede sikring af havneområderne bør optimeres til 'fortsat drift' og designes, så der ikke skabes afbrydelser på den tørre side af sikringslinjen, slutter han.