Abonnementsartikel

Forventninger i branchen om lovændring, der vil indføre miljømærkning på linje med energimærkning.

Siden Affaldsbekendtgørelsen fra 2013 skærpede reglerne for anmeldelse af arbejder i bygninger fra årene 1950-1977, har miljøscreeninger fået stor betydning.

- Inden man renoverer en bygning eller river den ned, skal den undersøges grundigt for at få klarhed over, om den indeholder PCB eller andre miljøfarlige stoffer, fortæller Lars Bertel Sørensen, direktør for Karl Popp A/S, der netop udfører miljøscreeninger og -saneringer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Disse miljøscreeninger indgår i dag som en vigtig del af materialet ved udbud, og er en efterspurgt ydelse, hvor vi bruger al vores erfaring og ekspertise på miljøområdet.

De kritiske steder i en bygning kan blandt andet være malede flader med indhold af PCB eller bly. Linoleum eller andre gulvbelægninger, hvor der kan være PCB i overfladen. Forekomster af kviksølv. Fliser med asbest, rørbøjninger, tekniske installationer m.v.

Relevant for alle ejendomme

Miljøscreeninger er i dag meget anvendt ved erhvervsejendomme, og flere i branchen spår, at de også bliver et fast indslag på parcelhusmarkedet.

- Der er politiske signaler i retning af, at der i fremtiden skal foretages miljøscreening i forbindelse med alle bygningsarbejder, og når en ejendom handles, siger Lars Bertel Sørensen og fortsætter:

- Ligesom et hus i dag er energimærket, er det et godt bud, at vi også kommer til at se en miljømærkning, hvor resultaterne af screeningen fungerer som en udvidelse af Tilstandsrapporten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kortlægning

I praksis udtages prøver og bygningen kortlægges for, hvad der måtte være af miljøfarlige stoffer.

- Derefter udarbejder vi en detaljeret rapport, når prøverne er blevet analyseret på et akkrediteret laboratorium. Rapporten redegør for, hvor i bygningen prøverne er taget, viser det på billeder og beskriver, hvad det er for nogle stoffer. Hvordan de påvirker mennesker og miljø. Hvornår det er lavet og alle andre relevante oplysninger, uddyber Lars Bertel Sørensen.

Rapporten giver bygherren, rådgiveren og andre involverede et solidt grundlag for at kunne lave et udbud, hvor der tages højde for disse forhold, når selve arbejdet skal udføres. Så i praksis indgår miljøscreeningen ofte i projektmaterialet.