Abonnementsartikel

Trimbles nyudviklede maskinstyringssystem Earthworks er gennem tre uger blevet testet hos M.J. Eriksson.

En hvidmalet Cat 329 arbejder sig stille og roligt frem på en bar mark på Tørslev Hage - ikke langt fra Roskilde Fjord. Om nogle år vil her være anlagt en ny motortrafikvej, som skal forbinde Frederikssund via en ny højbro over fjorden. Lige nu er gravemaskinen i gang med en midlertidig transportvej, som skal kunne bære den tunge trafik, der er nødvendig i forbindelse med anlægsopgaven.

Gravemaskinen fra M.J. Eriksson bliver ført af Jens Norby, som har 17 års erfaring som maskinfører, hvoraf de seks år har været med GPS-baseret maskinstyring. I tre uger har han testet det nye maskinstyringssystem Earthworks fra Trimble, og det har overrasket ham positivt. Blandt andet på grund af den nye type sensor, som Trimble har taget i brug, og som også anvendes i flyindustrien og i satellitter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Systemet er meget hurtigere end det gamle. Hvor opdateringshastigheden til de to sensorer før var på 20 hertz, ligger den nu på 50 hertz. Det betyder, at skovlen følger maskinen live 100 procent. Før skulle jeg ofte sidde og vente nogle sekunder, før jeg kunne arbejde videre med skovlen, forklarer Jens Norby.

Flere forbedringer

Hvor skærmen før var syv tommer stor, er den nye model designet som touchskærm på 10,1 tommer, hvor man kan zoome ind og ud.

- Overblikket er også langt bedre på det nye system, og det er ikke kun fordi, skærmen er større. Jeg kan hele tiden se maskinens arbejdsområde, og det sikrer, at jeg får maskinen placeret præcis det rigtige sted første gang. Før kunne jeg kun se stregen, hvor maskinen befandt sig, siger Jens Norby.

Maskinføreren viser på displayet, hvordan han kan skifte mellem de forskellige funktioner, og hvor han som noget nyt kan se sit arbejde i 3D-format. 3D-funktionen er måske ikke så vigtig under dette arbejde, men han peger selv på, at 3D derimod er af stor betydning i forbindelse med anlægning af motorvejsramper med skråninger. Skærmen er også forsynet med en hjælpefunktion, som kan guide maskinføreren.

Løsningen er baseret på Android-teknologi, som sikrer, at skærmen også kan bruges som computer og fx modtage PDF-filer med tegninger. Trimble har arbejdet med at forbedre displayet på områder som brugervenlighed, læsbarhed og robusthed, hvilket også omfatter beskyttelse mod vand og støv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Earthworks er i øvrigt fuldkonvertibelt med de tidligere maskinstyringssystemer, som herhjemme bliver forhandlet og monteret af Sitech A/S med hovedkontor i Horsens og afdeling i Greve.

Automation i sigte

Thomas Holm er uddannet landmåler og er ansvarlig for M.J. Erikssons maskinstyringssystemer. Maskinparken tæller ca. 100 enheder, som er monteret med GPS-baserede systemer.

- Vi kunne ligesom ikke komme videre med det gamle system, kapaciteten var udnyttet. Det nye system her er fremtidssikret og rummer bl.a. en platform for automatik. Softwaren er ikke udviklet endnu, men det er en funktion, vi lægger stor vægt på, siger Thomas Holm.

På spørgsmålet om produktivitet på det nye system kontra det gamle, ønsker Thomas Holm ikke udtale sig endnu.

- Det jeg vil sige nu og her er, at systemet er hurtigere og mere præcist end det gamle. Overblik og brugervenlighed er også langt bedre på det nye system, understreger Thomas Holm.