Abonnementsartikel

I Hvide Sande er Entreprenør Søren Knudsen i gang med at etablere fibernet til 150 sommerhuse. Det er en opgave, der kalder på hele maskinparken.

Der bliver boret, gravet, skudt, pløjet og tromlet på Tingodden et par kilometer syd for Hvide Sande. Her er Entreprenør Søren Knudsen i gang med at etablere fibernet til 150 sommerhuse, der skal med på den digitale bølge. I alt ni medarbejdere fra den Herning-baserede entreprenør har været i gang med opgaven i tre uger, og om yderligere tre uger vil etableringen være færdig. Kunden er RAH og Eniig, der leverer fiberbredbånd under Waoo-paraplyen.

- Vi laver meget for dem. Alt det, vi kan nå og så lidt til, siger Gunnar Hald, der planlægger arbejdet i sommerhusområdet lige bag ved klitten, der adskiller sommerhusene fra Vesterhavet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle maskiner

Entreprenøren har brugt styret underboring til at føre fiberforbindelsen under hovedvejen uden for sommerhusområdet, mens forbindelserne er blevet pløjet ned langs grusvejene. Herfra skyder entreprenøren fiberrørene ind i sommerhusene med jordraketter, og Gunnar Hald har ansvaret for at markere de eksisterende ledninger, så han og kollegerne ikke river dem over.

- Det er vigtigt at få sat alt af fra starten, så det er tydeligt, hvor vi skal være opmærksomme på andre ting i jorden. Det er en helt nødvendig opgave - ellers splitter vi tingene ad. Og så handler det også om sikkerhed. Hvis vi rammer en højspændingsledning, så er det rigtig farligt. De er på 10.000 volt, og der kan ske en eksplosion, hvis vi graver i dem, siger Gunnar Hald og peger ned på de røde og blå markeringer, der viser, hvor høj- og lavspændingsledningerne ligger ud for det hus, som hans kollega er i gang med at skulle skyde et rør ind til.

Rammer ting

Gunnar Hald ramte faktisk et højspændingskabel under en opgave for et par år siden, men til alt held skete der ikke noget. Under etableringen af fibernettet i Hvide Sande har entreprenøren under nedpløjningen af fiberrør ramt et par telefonledninger samt en vandledning, der af en eller anden grund krydsede ind under nabomatriklen.

- Vi vidste simpelthen ikke, at den lå der. Der er ikke nogen kort, der viser vandledningen. Da det var nogle meget gamle rør, som var dyre at reparere, så valgte vi at skyde en ny vandledning ind til kunden, og det var han tilfreds med. Den slags sker, og så løser vi problemet, siger Gunnar Hald.

Hårdt slid

Fiberrørene lægges i 50 centimeters dybde, og 30 centimeter længere nede løber højspændingskablet. Derfor er det vigtigt, at brugen af jordraketterne sker med størst mulig præcision.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De er nogenlunde præcise og kan bruges op til længder på 10-15 meter. Det er længden på raketten, der giver præcisionen, så når opgaven kræver det, kan vi bruge en længere raket, siger Gunnar Hald og hiver en raket på 80 centimeter frem fra ladet på en af arbejdsbilerne.

- Det er dimensionerne på røret og jordens hårdhed, der afgør, hvor stort et slid der er på en raket. Typisk kan en raket holde til ti kilometers arbejde, men her ved vestkysten virker strandsandet som sandpapir på raketterne, og det slider virkelig hårdt på dem, siger han.

Tal fra Dansk Energi viser, at 65.000 husstande og virksomheder sidste år blev tilsluttet fibernet. Det svarer til 178 nye tilslutninger per dag, og heraf kommer en stor del fra Waoo-selskaberne. Men det er ikke alle steder, arbejdet kan gribes an som i Hvide Sande.

- I byerne kan der være så mange ting i jorden, at det ikke kan lade sig gøre at skyde fiberrørene ind. Så er der ingen vej uden om at grave, siger Gunnar Hald.