Abonnementsartikel

En bypass-pumpebrønd er et pladsbesparende alternativ til regnvandsbassiner og giver nye muligheder for sikring af virksomheder, skoler og boligforeninger i tæt bebyggede områder.

I forsøget på at sikre sig mod følgerne af de stadigt hyppigere skybrud etableres der i disse år mange store åbne eller lukkede regnvandsbassiner. Men specielt i byerne giver det ofte udfordringer, fordi arealerne til bassiner ikke er til stede. Det var også tilfældet på Lergravparkens skole på Amager, der gentagne gange har oplevet oversvømmelser.

- I forbindelse med en større renovering blev vi bedt om at komme med forslag til en løsning af problemerne. Et regnvandsbassin ville beslaglægge hele skolegården, og da der samtidig er mange forsyningsledninger i jorden, ville det blive meget dyrt at anlægge. Så jeg begyndte at se mig om efter andre muligheder, siger projektleder i Cowi, Jesper Valentin Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Inspiration fra parcelhuse

I sin søgen efter alternativer fandt han inspiration i løsninger, der er udviklet til parcelhuse - en løsning med et kombineret højvandslukke og en brønd, hvorfra regnvandet under tryk pumpes ud i kloaksystemet.

Sammen med salgsingeniør Klaus Gerhard Hansen fra Grundfos, gik man i gang med at videreudvikle idéerne til brug i større ejendomme, og resultatet blev en såkaldt bypass-pumpebrønd, der nu sikrer Lergravparkens skole mod oversvømmelse, uden det vil påvirke undervisningen.

- Problemet ved et traditionelt højvandslukke er, at man er nødt til at undgå at bruge vand, mens spjældet er lukket. Men i Grundfos-løsningen håndterer vi både regnvand og spildevand. Så livet i både skoler, virksomheder og for eksempel boligforeninger vil kunne fortsætte upåvirket, mens skybruddet står på, siger Jesper Valentin Nielsen.

Vandet presses ud

I dagligdagen løber regn- og spildevand fra Lergravparkens skole ved gravitation af sig selv til kommunens kloaksystem. Gravitations-røret passerer gennem bypass-brønden, og når vandmængderne stiger til mere end det dimensionerede, vil vandet via et overløb falde ned i brønden. Når vandstanden når en vis højde, lukker en ventil for tilbageløb fra kloaksystemet, den ene af brøndens to Grundfos SL1-pumperstartes, og vandet presses under stor kraft ud i det offentlige kloaksystem.

Løsningen kræver præcise oplysninger om de mængder, brønden og pumperne skal kunne håndtere, og derudfra kan man beslutte, hvad der skal til for at sikre en bygning mod oversvømmelse. Og den sikkerhed efterspørger flere og flere. Således er Cowi og Grundfos klar med næste bypass-løsning, der skal sikre kælderen i en datacentral, hvor oversvømmelse vil have alvorlige konsekvenser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Store perspektiver

For entreprenør Rene Vesterlyng fra Gundsø Entreprenør Forretning er der ingen tvivl om, at bypass-pumpebrønden har store perspektiver. Han har bygget et utal af regnvandsbassiner, men både udsigten til begrænset gravearbejde, minimal vedligeholdelse og lavt energiforbrug gør pumpebrønden konkurrencedygtig i pris.

- Da vi etablerede brønden på Lergravparkens Skole så vi, hvor nemt og hurtigt det er at skabe en løsning på et sted, hvor der er meget lidt plads. Brønden kommer færdigmonteret fra Grundfos med spjæld, pumper og styring, så den er lige til at tilslutte rørledningen. Og det kræver ikke en udgravning, der er meget større end selve brønden. Det er bestemt en løsning, som vi entreprenører skal være opmærksomme på i stedet for det traditionelle bassin. Jeg ser et stort potentiale hos blandt andet boligforeninger, hvor både plads og anden ledningsføring i jorden ofte er et problem. Ja, og for grundejerforeninger - der er mange muligheder, siger Rene Vesterlyng.