Abonnementsartikel

Selv om Lyng Entreprenør og Anlægsgartner kun beskæftiger 10 mand, arbejder virksomheden målrettet med strategier, økonomisk overblik og en professionel bestyrelse.

Lyng Entreprenør og Anlægsgartner i Bovrup ved Aabenraa har investeret i seks nye Terex gravemaskiner - der som bekendt fremover kommer til at hedde Schaeff - men forud for investeringen ligger der grundige overvejelser. For virksomheden arbejder nu meget målrettet og struktureret - blandt andet når det kommer til økonomien.

Det hænger sammen med, at ejer Claus Lyng for et par år siden var på et lederkursus, han aldrig glemmer. Her blev han for alvor inspireret til at professionalisere sin virksomhed, som han driver sammen med sin hustru, Tina.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har gennem nogle år gået med en masterplan oppe i hovedet, men har aldrig fået den konkretiseret og nedfældet på papir, fortæller Claus Lyng i en pressemeddelelse.

På lederkurset blev Claus Lyng nemlig spurgt, om han jeg vidste, hvor han ville hen med sin virksomhed? Ja, svarede han. Så blev han spurgt, om hans medarbejdere også vidste det? Nej, det havde de aldrig hørt om, erkendte Claus Lyng. Herefter gik han i gang med at sætte ord på virksomhedens vision og mission og med at delagtiggøre medarbejderne i de nye planer.

I dag står Lyng Entreprenør og Anlægsgartner på syv forskellige forretningsmæssige ben, hvoraf fjernvarme og traditionelle anlægsopgaver fylder mest omsætningsmæssigt. To ben er skåret væk: Udlejning af maskiner samt afdelingen i Kolding.

- Det handler om at holde fokus, og det ved alle vores medarbejdere i dag. Jo mere fokus, du har på det enkelte forretningsmåde, jo mere gas kan du give den, siger Claus Lyng.

Inden for fjernvarme og vinterrelaterede opgaver steg omsætningen sidste år med 300 procent - på begge områder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2015 var der et lille overskud, i 2016 nærmede indtjeningen sig målet på de 10 procent af omsætningen.

Overblik betyder alt

Tina Lyng har styr på bogholderi og budgetter, Claus Lyng tager sig af tilbudsgivning, opgaver og arbejdsplaner. Der er elektronisk tidsregning på alle arbejdsopgaver.

Tidligere havde ægteparret svært ved at planlægge arbejdet og holde styr på finanserne, fordi overblikket manglede. Nu har Claus Lyng konstrueret en tavle, hvor de forskellige formænds opgaver fysisk er placeret, sådan at man kan se hvor mange uger og måneder frem i tiden, der er arbejde til de forskellige arbejdshold.

- Jeg arbejder med en ordrehorisont på seks måneder. Nu har jeg fået overblik over min forretning og kan hele tiden se, hvordan det går, og hvor jeg skal give den gas. Det giver ro i maven, pointerer Claus Lyng, som også er blevet meget mere bevidst om at krydssælge sine ydelser, når han er til møder med kunderne.

Samme positive udvikling har økonomien gennemgået. Skal der investeres i nye maskiner, så skal der være plads i økonomien til dem. Væksten har naturligvis krævet en større maskinpark, hvoraf Maskinhuset A/S fra Horsens har leveret seks nye Terex gravemaskiner. Claus Lyng vil gerne have en nyere maskinpark, så maskinerne må ikke blive ældre end seks år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er slut med at købe nye maskiner på fornemmelsen, for eksempel at vi næste år forventer sådan og sådan. Nu køber vi hellere på fakta og dokumentation og har en masse tal ind over beslutningen, siger han.

Styr på likviditeten

Claus Lyng kan lide at arbejde med management og kan se, det virker. De sidste par år har virksomheden haft professionel bestyrelse, hvor hovedformålet har været sparring med fokus på blandt andet udvikling og lønsomhed. Men han forklarer også, at hans forhandlingssituation i banken er blevet forbedret, idet han nu møder op med gennemarbejdede likviditetsbudgetter og handlingsplaner.

- Jeg har det med bestyrelsen, som jeg har det med en gammel traktor. Bestyrelsen skal være sine penge værd, ellers bliver den solgt, siger Claus Lyng.