Abonnementsartikel

Men firmaet er gået konkurs, og en tidligere HR-ansat, som har spillet en væsentlig rolle i ulovlighederne, er rejst ud af Danmark. Derfor kan det blive en umulig opgave at inddrage pengene, mener 3F.

Det konkursramte IF Group skal sammen med en tidligere medarbejder i firmaets HR-afdeling tilbagebetale i alt 729.000 kr. til seks tidligere ansatte fra Rumænien.

Sådan lyder afgørelsen fra Retten i Aalborg i en civil retssag, hvor rumænerne nu har fået rettens ord for, at de blev tvunget af IF Group til at tilbagebetale en del af deres løn til firmaet og den HR-ansatte. Det skriver dr.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg er meget glad. Det viser, at jeg havde ret hele vejen igennem og fortalte sandheden, siger Madalin-Florin Dobrita til DR over en telefon fra Rumænien.

Han er en af af de i alt seks rumænske ansatte, der nu har fået medhold i sagen. Han arbejdede for IF Group i mere end to år og har således krav på at få 125.000 kroner retur fra firmaet.

Trusler om hjemsendelse

Helt konkret lød anklagen mod IF Group, at de havde tvunget de rumænske ansatte til stort set hver måned at hæve en del af deres udbetalte løn fra deres bankkonti og aflevere den i kontanter til HR-medarbejderen hos IF Group, som i øvrigt omtales som den medarbejder, der havde fået dem fra Rumænien til Danmark.

Det drejede sig om beløb mellem 1.000 kroner og 15.000 kroner pr. mand, skriver dr.dk. Der blev truet med hjemsendelse, hvis ikke pengene blev betalt.

3F har bistået de rumænske ansatte i den civile retssag, hvor der nu er faldet dom.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er rigtig godt tilfredse med, at det lykkedes at få dem dømt. Det her understreger alvoren af det, der er sket omkring IF Group. Det er meget grove forhold, der er yderst kritisable, og som vi ikke ønsker på det danske arbejdsmarked, siger Palle Bisgaard, der er næstformand i 3F's byggegruppe til dr.dk

Intet forsvar i sagen

Retssagen har været lidt usædvanlig, idet hverken IF Group eller den HR-ansatte har forsvaret sig i sagen. Derfor har retten fældet dom udelukkkende på baggrund af de ansattes skriftlige vidneforklaringer og deres dokumentation i form af bankkvitteringer, billeder og opgørelser over, hvor stor en del af deres løn, de måned for måned har tilbagebetalt, skriver dr.dk.

- Sagsøgernes påstand findes begrundet i sagsfremstillingen og det i øvrigt fremkomne, lyder det i dommen.

Men de rumænske ansatte skal ikke forvente at se noget til pengene forløbig. IF group er allerede gået konkurs, og ifølge dr.dk er det tidligere HR-ansatte taget til Rumænien.

Derfor har 3F også opgivet deres plan om at udvide kravene til at gælde de op mod 100 rumænske ansatte, som ifølge fagforeningen har arbejdet under samme vilkår.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke tilfredsstillende, når det lykkes virksomhederne at snyde i årevis og så løbe fra regningen, når de bliver dømt. Men det er vigtigt, at vi fortsætter med at afsløre de her tilsyneladende gode virksomheder, som i virkeligheden svindler i et og alt. De her sager er vigtige for at vise kommuner, regioner og gode private bygherrer, at man er nødt til at være mere omhyggelig med den kontrol, der er på pladserne, siger Palle Bisgaard til dr.dk.